Průmyslová výroba v říjnu mírně zrychlila růst

7. 12. 2011 – 9:46 | Domácí | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Průmyslová výroba v říjnu mírně zrychlila růst
Průměrný evidenční počet pracovníků v podnicích s 50 a více zaměstnanci v průmyslu se v říjnu meziročně zvýšil o 1,9 procenta, Foto:Škoda | zdroj: NašePeníze.cz

Průmyslová produkce v říjnu oproti loňsku vzrostla o 1,7 procenta. To představuje zrychlení o 0,1 procenta po zářijovém růstu o 1,6 procenta. K růstu opět nejvíce přispěla výroba aut, uvedl Český statistický úřad.

Po očištění od sezonních vlivů byla průmyslová produkce meziměsíčně vyšší o 0,1 procenta. K meziročnímu růstu průmyslové produkce (+1,7 %) nejvíce přispěla výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů (příspěvek +3,0 procentního bodu, růst o 16,6 %), výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků (příspěvek +0,3 p.b., růst o 3,0 %) a výroba elektrických zařízení (příspěvek +0,2 p.b., růst o 3,4 %).

„Průmysl jako dosavadní tahoun české ekonomiky ubírá na tempu s tím, jak zpomaluje zahraniční poptávka. O tu domácí se opírat nemůže, protože ta klesá nepřetržitě už půl roku,“ uvedl Petr Dufek, analytik ČSOB. Vzhledem k nejnovějšímu vývoji nálad v zahraničí i vývoji indexu nákupních manažerů se podle něj dá počítat jen s dalším zpomalováním průmyslu v závěru roku. „A s koncem roku přijde i propouštění, které v průmyslu zatím vidět nebylo. Vyhlídky na příští rok, minimálně pro jeho první polovinu, nejsou nijak povzbudivé, a tak s velkou pravděpodobností můžeme čekat, že na začátku roku uvidíme první poklesy průmyslové výroby od poslední recese,“ upozornil analytik.

Průmyslová výroba naopak nejvíce klesla v odvětvích výroba počítačů, elektronických a optických přístrojů a zařízení (příspěvek -0,7 p.b., pokles o 17,2 %), výroba potravinářských výrobků (příspěvek -0,3 p.b., pokles o 6,7 %) a výroba chemických látek, chemických přípravků (příspěvek -0,3 p.b., pokles o 9,0 %).

Tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách se meziročně zvýšily o 2,6 procenta. Tržby z přímého vývozu průmyslových podniků se zvýšily v běžných cenách o 13,1 procenta. Domácí tržby, které zahrnují i nepřímý vývoz prostřednictvím neprůmyslových podniků, v běžných cenách klesly o 6,4 procenta.

Hodnota nových zakázek ve vybraných odvětvích meziročně vzrostla o 2,1 procenta. Nové zakázky ze zahraničí přitom vzrostly o 8,4 procenta, zatímco nové tuzemské zakázky o 7,8 procenta klesly. K meziročnímu růstu nových zakázek nejvíce přispěla odvětví výroba chemických látek a chemických přípravků (příspěvek +0,8 procentního bodu, růst o 13,2 %). Nové zakázky klesly především v odvětvích výroba počítačů, elektronických a optických přístrojů a zařízení (příspěvek -0,7 procentního bodu, pokles o 5,7 %).

Průměrný evidenční počet pracovníků v podnicích s 50 a více zaměstnanci v průmyslu se v říjnu meziročně zvýšil o 1,9 procenta. Průměrná měsíční nominální mzda těchto zaměstnanců meziročně vzrostla o 3,1 procenta na 25 561 korun.

-Tomáš Cížek | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články