Průmyslu se zase daří a roste

6. 6. 2012 – 9:14 | Auto-moto | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Průmyslu se zase daří a roste
K meziročnímu růstu průmyslové produkce nejvíce přispěla odvětví výroba motorových vozidel, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Průmyslová produkce v ČR v dubnu po březnovém propadu meziročně vzrostla o 2,2 procenta. Hodnota nových zakázek se zvýšila o 0,4 procenta, ve čtvrtek o tom informoval Český statistický úřad (ČSÚ).

K meziročnímu růstu průmyslové produkce nejvíce přispěla odvětví výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů, výroba a rozvod elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu a výroba strojů a zařízení.

Průmyslová produkce nejvíce klesla v odvětvích výroba počítačů, elektronických a optických přístrojů a zařízení, výroba nápojů a výroba potravinářských výrobků.

Hodnota nových zakázek ve vybraných odvětvích meziročně vzrostla o 0,4 procenta. Nové zakázky ze zahraničí přitom vzrostly o 7,5 procenta, zatímco tuzemské nové zakázky klesly o 11,6 procenta.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců v podnicích s 50 a více zaměstnanci v průmyslu se v dubnu 2012 meziročně zvýšil o 0,1 procenta. Průměrná měsíční nominální mzda těchto zaměstnanců meziročně vzrostla o 2,2 procenta na 25 924 Kč.

„I když se průmyslu daří, jeho výroba roste a nepropouští se, nečekají průmyslové firmy příliš silné měsíce,“ uvedl analytik ČSOB Petr Dufek s tím, že při pohledu na náladu firem a na indexy nákupních manažerů napříč Evropou je na blízkém obzoru další zpomalení. „Jsou vidět spíše rizika a nejistoty než pozitivní výhled. Druhé a třetí čtvrtletí tak budou pro českou ekonomiku z pohledu výsledku slabší,“ upozornil.

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články