Průzkum: Státní rozpočet na příští rok má stále příliš velký deficit, myslí si lidé

2. 11. 2009 – 1:28 | Domácí | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Průzkum: Státní rozpočet na příští rok má stále příliš velký deficit, myslí si lidé
Foto: NašePeníze.cz | zdroj: NašePeníze.cz

I když vláda radikálně snížila rozpočet všech ministerstev, největší část Čechů (dva z pěti) má za to, že deficit schváleného rozpočtu je příliš vysoký. Jen jeden z dvanácti Čechů je pro ještě větší deficit. Veřejnost nejlépe hodnotí chování prezidenta republiky a vlády J. Fischera, nejhůře z ústavních institucí naopak dopadla Poslanecká sněmovna. Nejlépe hodnocenými politickými stranami jsou v této souvislosti ČSSD a TOP 09, nejhůře je hodnocena Strana zelených. Vyplývá to z průzkumu společnosti Factum Invenio.


Dvě pětiny (40 %) Čechů starších 15 let mají za to, že deficit státního rozpočtu navržený ministrem financí E. Janotou je stále příliš vysoký.

Více než třetina obyvatel ČR (36 %)má za to, že stávající podoba rozpočtu je v současné podobě jediná možná. Smýšlí tak zvláště voliči nalevo od středu, necelá desetina (8 %) pak má za to, že deficit rozpočtu není tak vysoký a některé oblasti by se z něj mohly podpořit i za cenu většího zadlužení. Relativně velký podíl Čechů také neumí na tuto otázku odpovědět – jsou to především mladí lidé a osoby se základním vzděláním, tradičně méně informovaní o dění na naší politické scéně.

Politici stále příliš rozhazují

Občané nehodnotí politické subjekty v souvislosti s navrhováním a schvalováním státního rozpočtu nijak pozitivně. Při známkování „jako ve škole“ byla průměrná známka 3.7, tedy téměř „za čtyři“. Relativně nejlépe je hodnocen prezident republiky Václav Klaus, který se ovšem v navrhování rozpočtu příliš neangažoval. Na druhém místě je vláda J. Fischera s průměrnou známkou 3.3. Z ústavních institucí se na posledním místě umístila, Poslanecká sněmovna s průměrnou známkou 3.9.

Z hodnocených politických stran tak, dle mínění obyvatel, nejlépe zvládly situaci okolo navrhování deficitu státního rozpočtu ČSSD a TOP 09. Jejich průměrné hodnocení bylo 3.6 resp. 3.7. Naopak nejhůře si podle Čechů vedla Strana Zelených a KSČM (průměr 3.9).

Kurzy

Kurzovní lístek: 27.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,150 25,270
USD 23,400 23,580
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články