První důchodci mají penzi ze zpětné hypotéky

9. 6. 2016 – 0:00 | Penze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

První důchodci mají penzi ze zpětné hypotéky
Ilustrační foto | zdroj: freeimages.com

Reverzní, resp. zpětná hypotéka si začíná nacházet své místo na českém trhu. Prvních deset klientů již získalo tzv. Rentu z nemovitosti a další na sebe zřejmě nenechají dlouho čekat. Společnost Finemo.cz, která jako první hypotéku naruby v Česku nabízí, hledá zdroje na financování dalších reverzních hypoték.  

Společnost Finemo.cz začala prodávat zpětnou hypotéku v září 2015. „Jde o průběžně nesplácený hypoteční úvěr pro seniory nad 60 let. Úvěr je jako každý hypoteční úvěr zajištěný nemovitostí. Splatnost úvěru nastává až po smrti seniora (pokud jde o manželský pár, pak obou partnerů) nebo při odstěhování se. Úvěr lze ale splatit kdykoli předčasně. Senior získá finance pro spokojenější život ve výši max. 60 % z ceny nemovitosti,“ popisuje svou Rentu z nemovitosti jednatel společnosti Finemo.cz Jiří Vránek. Upozorňuje také, že senior zůstává i nadále majitelem své nemovitosti. Za předčasné splacení si společnost účtuje 0,5 % z celkové dlužné částky.

Kdo jsou první rentující senioři?

Senioři o zpětnou hypotéku zájem mají. Dokazují to i první smlouvy společnosti Finemo.cz. „Získali jsme již 10 klientů, což je nad naše očekávání, neboť průměrná doba od počátečního kontaktu seniora do uzavření smlouvy je dle zkušeností ze zahraničí šest až devět měsíců,“ říká Jiří Vránek.

Před uzavřením smlouvy jsou senioři velmi opatrní a informace si pečlivě ověřují z různých zdrojů. Finální rozhodnutí neberou na lehkou váhu, proto potřebují i delší čas na rozmyšlenou, zda svou nemovitost využijí jako finanční zdroj.

„Překvapilo nás, že si naši Rentu z nemovitosti neberou především bezdětní senioři, většina z nich děti má. Seniorům ale chybí peníze, a tak hledají možnost, jak si navýšit finanční prostředky k nízkým důchodům a tím prožít důstojnější stáří,“ sdílí první zkušenosti Jiří Vránek.

Investujte do reverzní hypotéky

Pro financování zpětných hypoték potřebuje společnost další zdroje. V zahraničí je běžnou formou emise dluhopisů, kterou hodlá využít i společnost Finemo.cz.

„Dluhopisy z naší aktuální emise „FINEMO.CZ 01 2021“ vynesou investorům ročně vyplácený, pevný úrok ve výši 5,5 %. Splatnost dluhopisů je 15.12. 2021, tj. za cca 5,5 roku. Nejnižší možná investice je 50 000 Kč, což je jmenovitá hodnota jednoho dluhopisu. Celková emise je omezena výší 27 mil. Kč. Jedná se o listinné dluhopisy na řad a tedy převoditelné na třetí osobu tzv. „rubopisem". Umožňujeme i předčasnou splatnost dluhopisů,“ láká investory Jiří Vránek.

Získané zdroje z prodaných dluhopisů chce společnost investovat přímo do reverzních hypoték. Dluhopisy jsou stejně tak jako Renta z nemovitosti zajištěné pojištěnou nemovitostí. „Rentu z nemovitosti poskytujeme seniorům s kvalitní nemovitostí, ve které senior nadále bydlí, a soustředíme se na dobré lokality, jako je Praha a okolí nebo krajská města,“ ujišťuje investory o jejich investici jednatel společnosti, a dodává: „Dostatečné zajištění dokládá i fakt, že je výše poskytnutých úvěrů v průměru pouze 25 % z hodnoty nemovitosti.“

-Jana Zámečníková | Více na Hypoindex.cz

Zdroje:
Hypoindex.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články