První pojišťovna nabídne cestovní pojištění do vesmíru

23. 4. 2012 – 20:04 | Pojištění | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

První pojišťovna nabídne cestovní pojištění do vesmíru
zdroj: NašePeníze.cz

Vesmírná turistika, kterou už za pět měsíců odstartuje prostřednictvím prvních komerčních letů společnost Virgin Galactic, bude znamenat i revoluci v pojišťovnictví. Rizika, spojená s cestováním do vesmíru, si totiž budou moci astronauti – amatéři poprvé v historii lidstva sami pojistit.

V rámci speciálního cestovního pojištění jim to umožní Allianz Global Assistance, která už kvůli tomu uzavřela smlouvu s Mezinárodní asociací pro vesmírnou dopravu (ISTA).

V minulosti byl vesmír dostupný pouze pro velmi omezený počet astronautů. Od října letošního roku se však otevře všem, kteří budou ochotni zaplatit 200 tisíc dolarů (zhruba 5,2 milionu korun). Jenom pro zajímavost – v roce 2001 stál vesmírný výlet amerického podnikatele Dennise Tita 20 milionů dolarů. O rok později se za stejnou částku podíval ke hvězdám i Jihoafričan Mark Shuttleworth. Oběma ji tehdy naúčtovalo Rusko. Možnosti cestovního pojištění však v té době končily na naší planetě.

Vesmírná turistika letos získává konkrétní podobu. Společnost Virgin Galactic, reprezentovaná podnikatelem Richardem Bransonem, už eviduje 450 zájemců z řad široké veřejnosti. Podle Mezinárodní asociace pro vesmírnou dopravu by se do roku 2015 mohlo uskutečnit celkem 50 tisíc komerčních letů. Každou cestu ke hvězdám může absolvovat celkem šest pasažérů, z čehož vyplývá, že během následujících dvou let by se o speciální pojištění pro vesmírné turisty mohlo zajímat zhruba 300 tisíc cestovatelů. Jejich příprava přitom nebude nijak náročná, stačí jim pouze dvoudenní trénink.

Kdokoliv si bude rezervovat palubní vstupenku do vesmírného korábu, připomínajícího však spíše futuristické letadlo, bude si už brzy v rámci této rezervace moci uzavřít cestovní pojištění s Allianz Global Assistance.

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,630 23,810
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články