Půjčka od přátel nebo od banky?

20. 11. 2013 – 19:45 | Půjčky | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Půjčka od přátel nebo od banky?
Ačkoli půjčka od rodiny je bezúročná, riziková je z pohledu poškození dobrých vztahů. Češi se tomu proto spíše vyhýbají. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Peníze jsou častým důvodem hádek v rodinách. Pravděpodobně z toho důvodu si lidé raději půjčují od finančních institucí než od přátel, nebo rodiny. Pokud někomu půjčíte peníze, bývá pak velký problém peníze získat zpátky. Mnozí se už poučili a v případě, že jim banka úvěr schválí, raději si půjčí tam. Přeci jen klid v rodině je k nezaplacení.

Podle průzkum Raiffeisen stavební spořitelny se Češi snaží většinu rekonstrukcí svého bydlení pokrýt tak, aby se vyhnuli rodinným půjčkám. Mnohem raději než na příbuzné se spoléhají na úvěry ze stavebního spoření a hypotéky.

„Ačkoli půjčka od rodiny je bezúročná, riziková je z pohledu poškození dobrých vztahů. Češi se tomu proto spíše vyhýbají. Pokud si od příbuzných přeci jen půjčují, jsou to spíš majitelé rodinných domů, kde pravděpodobně funguje více-generační bydlení,“ komentuje výsledky průzkumu Lukáš Kopecký z Raiffeisen stavební spořitelny.

Pokud lidé rekonstrukci teprve zamýšlejí, počítají hlavně s využitím stávajících úspor, kterými plánují pokrýt výměny radiátorů, oken nebo kotle. Na novou střechu si naopak většina respondentů plánuje peníze půjčit, a to od banky nebo od jiného finančního ústavu.

Co ale dělá největší neplechu v rodinných a přátelských vztazích je ručení. Vždy si pečlivě rozmyslete, komu a kdy budete za půjčku ručit. V případě, že dotyčný nebude moci půjčku splácet, věřitelé nebo jejich zástupci přijdou za vámi. Osudné se stalo ručení panu Jiřímu, který sám žije v podnájmu a splácí úvěr za svého kamaráda z dětství.

Hypotéky jsou stále v kurzu

Zájem o úvěry potvrzuje i zpráva České bankovní asociace, podle které objem úvěrů obyvatelstvu vzrostl o 4 %. I podle ministerstva pro místní rozvoj zůstávají hlavním tahounem hypotéky. Data udávají, že za první tři kvartály byl poskytnut o téměř 26 % větší objem nových hypoték než v loňském roce.

Na konci září byla také poprvé po více než dvou letech zaregistrována pozitivní meziroční dynamika u úvěrů spotřebitelských. Pravděpodobně se tedy opravdu potvrzuje trend mírného oživování tohoto segmentu pozorovaný na meziměsíčních datech již od června tohoto roku.

-Monika Hrušová | Více na Hypoindex.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články