Půjčkou státu si můžete zachovat hodnotu peněz

21. 4. 2012 – 10:40 | Investice | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Půjčkou státu si můžete zachovat hodnotu peněz
Tři typy dluhopisů, které mohli lidé nakoupit na podzim, budou zachované bez výrazné změny podmínek i na jaře, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Žádný pevný úrokový výnos, ale záruku pokrytí inflace nabídnou nové spořicí dluhopisy, které v rámci jarní emise vydá ministerstvo financí. Střadatelé budou mít na výběr i tři typy dluhopisů z úspěšné podzimní emise.

Čtěte také: Češi státu půjčili pomocí dluhopisů již přes 20 miliard korun

"Chci nabídnout ochranu úspor pro odpovědnou střední třídu před inflací. Tou mohou být úspory znehodnoceny, proto jsme vytvořili nabídku jistoty, která sice nenabízí ani korunu zisku, ale představuje jediný produkt, kde stát garantuje, že úspory nebudou znehodnoceny," uvedl ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). "Občan tedy nevydělá na úroku, ale současně má stoprocentní jistotu, že reálná hodnota jeho úspor zůstane stejná," dodal.

Úrokový výnos, tedy kupony protiinflačního dluhopisu, bude ministerstvo stanovovat podle míry inflace, kterou zveřejňuje Český statistický úřad. Kupony mají být pak každý rok znovu investované, aby je ministerstvo ochránilo před znehodnocením.

Rezort financí uvažuje o sedmileté nebo osmileté splatnosti dluhopisů s tím, že jejich vlastník by mohl požádat o předčasné splacení už po jednom roce držby. Jeden člověk by si tyto cenné papíry mohl nakoupit v hodnotě maximálně pěti milionů korun.

Více variant státních dluhopisů

Tři typy dluhopisů, které mohli lidé nakoupit na podzim, budou zachované bez výrazné změny podmínek i na jaře. Zájemci si tak budou moci pořídit krátkodobý diskontovaný, pětiletý kuponový a pětiletý reinvestiční dluhopis. "Úrokový výnos bude stanoven později, před datem zahájení úpisu. Zde také neočekáváme výraznější rozdíly oproti pilotní emisi," zmínil Jakob.

Rezort předpokládá vydání jarní emise v průběhu června a start upisovacího období s možností objednávek v květnu. Lidé si mezi sebe budou moci rozporcovat deset až 20 miliard korun ze státního dluhu. S desetimiliardovou částkou ministerstvo počítalo původně i loni na podzim, nakonec kvůli zájmu občanů zvýšilo objem emise na 20 miliard korun.

"I nadále považujeme za nutné, aby občané měli stejnou možnost investovat do státních dluhopisů jako velké finanční skupiny. Tato možnost existuje všude ve vyspělém světě, stále se pohybujeme pod průměrem, co se týče podílu státního dluhu v držbě domácností," připojil Kalousek.

Další podrobnosti k novince i k celé jarní emisi plánuje Kalouskův rezort zveřejnit na začátku května.

-Jan Kálal | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články