Půjčku, nebo úvěr? To není totéž!

30. 10. 2017 – 9:51 | Půjčky | red | Diskuze:

Půjčku, nebo úvěr? To není totéž!
Ilustrační foto | zdroj: freeimages.com

Úvěr a půjčka, přestože to není totéž, bývají často zaměňovány. Čím se ale liší? A co je pro vás výhodnější. Půjčku upravuje občanský zákoník, může být i bezúročná a půjčit si můžete cokoliv od kohokoliv. Klidně žirafu třeba od souseda. Úvěr je naopak vždy peněžní, je vymezen obchodním zákoníkem a poskytuje ho pouze ten, kdo je k tomu podnikatelsky oprávněný. Proto se můžeme setkat s úvěry bankovními a nebankovními.

Existuje několik druhů úvěrů. Například hypotéka slouží k jinému účelu než mikropůjčka. U nejčastějších klasických úvěrů si můžete půjčit relativně vyšší částky, obvykle okolo milionu. Na splacení pak dostanete několik měsíců až několik let.

Banky často nabízejí úrokové sazby v určitém rozmezí od–do. Konkrétní nabídka závisí na bonitě klienta, což znamená, že na jejich nejlepší podmínky můžete, ale nemusíte dosáhnout. Banka si nejprve prověří, jak budete schopni splácet nebo zda nejste v registru dlužníků. Průměrná úroková sazba se nyní pohybuje okolo 9 %, v roce 2013 to bylo běžně i 14 %.

Je důležité si ale pohlídat hlavně RPSN, kam se započítává všechno, co spolu s půjčkou zaplatíte (poplatek za uzavření smlouvy, za správu úvěru, za vedení účtu aj.). Trendem současnosti je sjednat si půjčku online z pohodlí domova.

Zdroje:
MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 16.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,200 25,320
USD 23,680 23,860
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články