Raiffeisenbank loni zvýšila zisk o 22 procent

27. 2. 2012 – 21:32 | Firmy | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Raiffeisenbank loni zvýšila zisk o 22 procent
Raiffeisenbank ve svém portfoliu nedrží žádné dluhopisy jakékoli z rizikových zemí Evropy (Portugalsko, Itálie, Irsko, Řecko, Španělsko). Téměř 99 procent svých investic banka směřuje do státních dluhopisů České republiky. Foto: NašePeníze.cz | zdroj: NašePeníze.cz

Raiffeisenbank zvýšila za loňský rok zisk o 22 procent na 2,22 miliardy korun. Raiffeisenbank ve svém portfoliu nedrží žádné dluhopisy jakékoli z rizikových zemí Evropy (Portugalsko, Itálie, Irsko, Řecko, Španělsko). Téměř 99 procent svých investic banka směřuje do státních dluhopisů České republiky.

Čisté úrokové výnosy meziročně kvůli poklesu marží poklesly o 3,4 procenta na 6,8 miliardy korun, čisté příjmy z poplatků (především díky oživení obchodování ve firemním sektoru a růstu počtu transakcí) vzrostly o 18 procent na 2,2 miliardy korun. Příjmy z poplatků se na celkových příjmech podílejí 21 procenty, což je výrazně méně, než evropský standard.

Celková aktiva vzrostla meziročně o 9,2 procenta a dosáhla 203,4 miliardy korun. Objem úvěrů meziročně vzrostl o 3,8 procenta na 158,5 miliardy korun. Objem vkladů se zvýšil o 14,3 procenta na 143,9 miliardy korun, k nárůstu vkladů došlo především na spořicích účtech.

Poměr úvěrů a vkladů tak díky rychlému růstu vkladů meziročně klesl ze 121 procent na 110 procent. Rakouští regulátoři přitom pro výpočet poměru úvěrů a vkladů využívají jinou metodiku, podle které banka splňuje 110procentní limit rakouských regulátorů s velkou rezervou a má tak dostatek likvidity na další úvěrový růst.

Provozní náklady meziročně vzrostly o 12 procent na 5,58 miliardy korun. Nárůst je způsoben především růstem počtu poboček a s tím souvisejícím nárůstem počtu zaměstnanců. Banka ke konci loňského roku zaměstnávala 2954 lidí, což je o 80 více než o rok dříve.

Vlastní jmění banky se meziročně zvýšilo o 16 procent na 16,2 miliardy korun. Kapitálová přiměřenost banky ke konci roku dosáhla 12,04 procenta, zatímco o rok dříve to bylo 10,49 procenta.

Raiffeisenbank ve svém portfoliu nedrží žádné rizikové dluhopisy

Ztráty ze znehodnocení úvěrů a jiných pohledávek klesly meziročně o 15,4 procenta na 1,9 miliardy korun. K poklesu dochází především ve firemním sektoru. K dobrému výsledku pomáhá i úspěšné vymáhání nesplácených pohledávek.

"Rok 2011 byl pro nás rekordní, nikdy v historii jsme na tom nebyli lépe ve výši zisku, kapitálu či likvidity. K nárůstu zisku přispěl fakt, že nedržíme ani korunu v dluhopisech Řecka ani jiných ohrožených zemí, dále nám klesla tvorba opravných položek a přitom se nám dařilo růst v úvěrování i vkladech," okomentoval výsledky za rok 2011 generální ředitel Raiffeisenbank Lubor Žalman.

"V roce 2012 bude na české banky působit kombinace nízkých úrokových marží, nejistého vývoje domácí ekonomiky a zpřísněných požadavků na výši kapitálu ze strany evropských regulátorů. I v tomto obtížném prostředí ale chceme pokračovat v úvěrovém růstu, a to jak u domácností, tak i ve firemním sektoru. Klienty s dostatečnou bonitou či kvalitním podnikatelským projektem chceme úvěrovat i nadále. Po produktové stránce chceme dále pokračovat v loňském rychlém růstu privátního bankovnictví, zaměříme se rovněž na bankovnictví pro chytré mobily a aktivně se chceme podílet i na penzijní reformě," nastínil Žalman priority banky pro letošní rok.

-Filip Sušanka | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články