Přijíždí Gran Turismo HD s novým konceptem
zdroj: tisková zpráva

Přijíždí Gran Turismo HD s novým konceptem

27. 9. 2006 10:10 | Preview | autor: Redakce Games.cz |

Odlišnosti mezi Premium a Classic verzí základní kostry hry, do níž si budete stahovat placené přídavky.

Gran Turismo HD, původně toliko koncepční záležitost pro demonstraci high-definition rozlišení (1080p), ve kterémžto běhala závodní hra Gran Turismo 4 z PS2, náhle dramaticky změnilo svou tvář a půjde o regulérní PS3 titul. Tedy v kontextu výše vyřčeného možná není slovo "regulérní" až tak úplně na místě, ale všeho do času, ještě zbývá dost řádek na vysvětlení. Gran Turismo HD se bude skládat ze dvou různých verzí, obě se mají vyskytovat na jednom Blu-ray disku - Premium a Classic. Premium varianta bude jakýmsi prologem pro v tuto chvíli příliš vzdálené Gran Turismo 5, tedy hra využívající výkonnostního potenciálu konzole, hra postavená úplně od základu, ovšem pouze se dvěma tratěmi a několika desítkami vozů.

Naproti tomu v případě Classic půjde o dobře známé Gran Turismo 4, potažmo 3, prezentované v HD grafice a se zaměřením na online závodění. Zcela netradičním se však jeví krok, že v Classic nebudete mít do začátku ale lautr nic. Známé tratě, jakož i jednotlivé vozy (kde je nově značka Ferrari) si budete nuceni stahovat za nějaké ty drobásky, což však ve finále může vygenerovat hodnotu přesahující samotnou cenu konzole PS3 :) Záměr Sony je jasný. Hra (tedy Blu-ray médium a manuál) bude k mání za nějakou symbolickou částku a zisk bude generován skrze model výše naznačené digitální distribuce, kde bude také další herní obsah.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

V Gran Turismo HD můžete počítat s regulací různých nastavení, nepočítaje samotný online rámec s výběrem soupeřů či organizací závodů, které může probíhat třeba skrze audio chat. Vedle vlastní definice jízdního projevu (Normal a Professional) je konečně pamatováno i na model poškození vozů (bohužel nejednotný), který bude jednak volitelný a druhak implementován jakoby dodatečně, neboli znovu půjde o prvek, jehož bude třeba posléze stáhnout z netu. Yamauchi (tvůrce celé série) v tomhle kontextu šprýmuje, že po vzoru iTunes chce vytvořit jakési GT Tunes, ale mě osobně poněkud tuhne úsměv na rtech a patrně v tom nebudu sám. Tvůrci zkrátka chtějí vsadit všechny karty na jakýsi herní základ, na nějž posléze budou nabalovat další obsah, zde také podle požadavku hráčů. Už se dokonce mluví o plánované nabídce vylepšené AI, kterou bych osobně čekal ke stažení gratis, ne, že si za ní budu muset připlatit dodatečně! Takže mám takové ošklivé podezření, že tady Sony pšenka asi moc nepokvete.

Jakkoliv tahle koncepce není ve svém jádru špatná a je docela možné, že ne všechno musí nutně být zpoplatněno, v prosinci, kdy se hra objeví na japonském trhu, budeme chytřejší. Resp. v roce 2007, kdy se plánuje její vydání ve zbytku světa. Mimochodem, rozdíl ve vizuální podobě Premium verze a Classic bude markantní, zatímco vozy z předchozích dílů GT série jsou vymodelované z několika tisíc polygonů, v Premium verzi to již budou desítky tisíc polygonů, přičemž "postavení" takového next-gen auta mělo zabrat cca půl roku! Nové obrázky z prostředí Alp (včetně české vlajky u trati ;) jsou myslím docela výmluvné…
zdroj: Eurogamer

mart

Nejnovější články