Realitní kanceláře letos živí hlavně nesplácené hypotéky klientů

8. 9. 2010 – 20:59 | Bydlení | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Realitní kanceláře letos živí hlavně nesplácené hypotéky klientů
Typické realitní obchody letošního roku – luxus a výkupy při neschopnosti splácet úvěr , Foto:NašePeníze.cz | zdroj: NašePeníze.cz

Luxus a výkupy nemovitostí kvůli neschopnosti splácet úvěr jsou typickými obchody letošního roku. Ceny realit výrazně klesly, což je příležitost pro investice. Uvedla to ve středu realitní kancelář AAAByty.

"Důvody pro podobné paradoxy jsou logické: na jednu stranu si v minulosti nižší příjmové skupiny koncipovaly hypotéku na hranici únosnosti – o dalších spotřebitelských úvěrech ani nemluvě. V případě výpadku byť jen jednoho z příjmů pro ně nastala kritická situace," uvedl Otakar Šmíd, ředitel realitní kanceláře AAAbyty.cz. "A na druhou stranu nejvyšší příjmové skupiny nejsou při nákupech nemovitostí vázány jen na vstřícnost bank při poskytování hypotečních úvěrů. Ceny realit šly navíc výrazně dolů – je zde velká příležitost pro investice," dodal.

Letos se podle realitní kanceláře AAAbyty.cz dobře prodávají luxusní nemovitosti. Během prázdnin prodala realitka například rodinný domek v Praze za 31 milionů korun. Mimo metropoli jsou částky za luxusní bydlení podle údajů AAAbyty.cz nepoměrně nižší, v cenových hladinách daných regionů ovšem také nadstandardní. Luxusní rodinný domek v Karlových Varech za 12 milionů korun se v současnosti totiž dá považovat za vysokou cenu i přímo v Praze. Stejně tak cena osm milionů za obdobnou stavbu v bezprostřední blízkosti Ostravy či 10 milionů v blízkosti Brna nebo Plzně. Luxus tedy není záležitostí známou pouze z metropole.

V případě druhého poptávkového extrému – výkupů nemovitostí – existují podle Šmída tři typy zákazníků. První pouze chtějí zjistit, jakou cenu jejich nemovitost má. Druhou skupinu tvoří klienti, kteří se v minulosti zavázali například ke koupi jiné nemovitosti, jejíž významnou část hodlali financovat z prodeje té stávající. Vzhledem k tomu, že se jim to kvůli současné situaci na trhu nepodařilo včas, je pro ně výhodnější v danou chvíli nemovitost prodat s menší ztrátou než čelit sankcím vyplývajícím s uzavřených smluv na koupi jiné nemovitosti.

"Třetí skupinou jsou klienti, kteří se dostali do problémů, mají na své nemovitosti jednu či více exekucí a hrozí jim dražba. Tato skupina zákazníků je nejpočetnější. Musíme bohužel konstatovat, že se na nás obracejí často až v době, kdy k tomu, abychom předešli dražbě, nezbývá mnoho času," konstatoval Šmíd.

Vysoká poptávka po výkupech je podle zkušeností realitní kanceláře AAAbyty.cz rozložena po celém území České republiky rovnoměrně. Klienti kontaktují kancelář nejčastěji přes klientské centrum. V první fázi zjistí specialista kanceláře všechny závazky, které klient potřebuje vyřešit.

"Mnohdy však klienti sami nevědí, nebo možná nechtějí vědět, do jakých problémů se dostali. V tom případě jsme schopni na základě jejich pověření zjistit skutečnou výši jejich dluhů. Následně jim nabídneme řešení, které nejčastěji spočívá v tom, že jejich závazky uhradíme z vlastních zdrojů formou krátkodobé bezúročné půjčky a poté jejich nemovitost prodáme za standardní zprostředkovatelskou provizi. Případně jsme schopni nemovitost odkoupit a jejich závazky uhradit," uzavřel Šmíd.

-Mediafax

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,200 25,320
USD 23,380 23,560
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články