Realitní krize se týká už i pronájmu, jeho ceny rostou

19. 2. 2019 – 12:10 | Bydlení | red | Diskuze:

Realitní krize se týká už i pronájmu, jeho ceny rostou
zdroj: tisková zpráva

Ceny bytů jsou vysoko a získat hypotéku už dávno není úplně jednoduché. Zdá se, že nájemní bydlení je jasná volba. Jenže vysoké ceny nemovitostí ženou do výšin i nájmy. Na konci loňského roku podle dat společnosti Trigema vzrostlo nájemné o tři procenta na 340 korun za metr čtvereční.

Během posledních dvou let stouplo nájemné téměř o pětinu. Stejně jako je v Praze málo bytů k prodeji, chybí i byty k pronájmu. V meziročním srovnání klesl počet dostupných bytů k nájemnímu bydlení o 15 procent na 6324. Za poslední dva roky došlo k poklesu dokonce o 30 procent.

Podle dat Trigemy bylo nejvíce bytů k nájmu v Praze 5 (1060) a Praze 2 (864), nejméně v Praze 7 (294) a Praze 8 (501).  Průměrný nájem za metr čtvereční je v hlavním městě 340 korun.

Nejdražší nájemné je na Praze 1 a nejlevněji si pronajmete byt na Praze 9. V centru Prahy jsou ale byty mnohem větší. Průměrná výměra tam dosahuje více jak 98 metrů čtverečních.

„Ceny v Praze až na drobné mezičtvrtletní výkyvy trvale rostou. V tomto roce lze navíc očekávat, že může přijít další zdražování, které bude způsobeno pnutím na trhu s novým i starším bydlením. To naznačuje mimo jiné fakt, že se počet bytů určených k nájemnímu bydlení v posledních dvou letech snížil o třetinu,“ uvedl předseda představenstva Trigemy Marcel Soural.

Co stojí za vyššími nájmy?

Na hypotéku dosáhne od loňské regulace Českou národní bankou méně lidí. Zvlášť při dnešních cenách nemovitostí. Roste tedy zájem o nájmy, obzvlášť v Praze, kde jsou nemovitosti nejdražší. Prodejní ceny nových bytů překonaly hranici 100 tisíc za metr čtvereční.

„Nájemné po několik let víceméně stagnovalo, přestože cenová úroveň většiny zboží a služeb se zvýšila. Díky ekonomickému růstu zaměstnavatelé potřebují nové lidi, které lákají do měst. To má vliv na poptávku po nájemním bydlení. Zároveň mzdy rostou, tedy i nájemci mohou za nájemné platit více. Posledním důvodem je fenomén Airbnb, kvůli kterému v Praze výrazně ubylo nabídek dlouhodobého nájemného bydlení,“ uvádí Jan Zachystal z RE/MAX Alfa.

Nájemné roste v celé České republice

Rostoucí nájmy trápí nejen ty, kteří chtějí bydlet v hlavním městě, ale i ostatní. Ceny nájmů rostou napříč celou Českou republikou. Nejvíce lidé zaplatí za nájem v Praze a nejméně Ústeckém kraji. Pražané zaplatí na nájmu měsíčně více jak dvakrát tolik než nájemníci v Ústeckém kraji. I tam jsou nájmy vyšší, i když nárůst je v řádech stovek korun, nikoli tisíců jako v Praze. Podle dat realitní kanceláře RE/MAX nájmy v Praze za posledních osm let u bytů o rozloze 2+kk o velikosti do 45 m2 vzrostly o více jak čtyři tisíce korun. Kdežto v Ústeckém kraji jde o čtyři sta korun.

-Monika Lukešová | Více na Hypoindex.cz

Zdroje:
Hypoindex.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,250 25,370
USD 23,610 23,790
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články