Refinancování hypotéky: Lepší úrok je jako podpultové zboží

10. 4. 2013 – 0:02 | Hypotéky | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Refinancování hypotéky: Lepší úrok je jako podpultové zboží
Při refinancování jde letos zhruba o sto miliard korun a podle odhadů odborníků se týká sto tisíc lidí. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Stejně jako když si zamluvíte zboží v obchodě, pro které se za pár dnů či hodin vrátíte, je možné zajistit si i aktuální úrokovou sazbu. Výhodou nízkých sazeb u hypoték je, že jen tak nedojdou. Mohou se ale také rychle změnit. Přes to v dnešní době refinancování může připomínat podpultové a nedostatkové zboží.

Refinancování hypoték je pro banky už více jak rok velmi zajímavý byznys. O klienty se perou nejen různými akcemi, ale také dlouhou garancí úrokové sazby. Výhodnou úrokovou sazbu si můžete zajistit až rok dopředu, zvlášť pokud jste svůj úvěr od teď řádně spláceli.

Při refinancování jde letos zhruba o sto miliard korun a podle odhadů odborníků se týká sto tisíc lidí. Proto se banky chytají šance zavázat si co nejvíc klientů, a to co možná nejdřív. Průměrná úroková sazba se podle Fincentrum Hypoindex pohybuje kolem 3,21 procenta a rozhodně se momentálně vyplatí pětiletá fixace.

Garance úrokové sazby spočívá v tom, že i když vám končí fixace například až v listopadu, už teď si můžete zajistit aktuální nízkou sazbu. I když by se náhodou stalo, že sazby o něco klesnou, pořád se vyplatí využít nabízené garance. Ti, kteří totiž letos refinancují hypotéku s pětiletou fixací, měli pořizovací úrokovou sazbou 5,45 procenta.

Tabulka: Přehled garancí jednotilvých bank

Banka Garance
AXA Bank 4 měsíce
Česká spořitelna 12 měsíců
ČSOB 6 týdnů
Equa bank 6 měsíců
Hypoteční banka 12 měsíců
GE Money Bank 1,5 měsíce
Komerční banka 10 měsíců
LBBW 6 měsíců
mBank 1 měsíc
Raiffeisenbank 2 měsíce
UniCredit Bank do konce roku
Sberbank 6 měsíců
 Wüstenrot 9 měsíců

 Zdroj: Banky

Výsledky exkluzivního průzkumu UniCredit Bank odhalují, že 77 % žadatelů o refinancování hypotéky začne sbírat informace 2 až 5 měsíců před koncem jejich úrokové fixace a více než polovina z nich se snaží o nové sazbě vyjednávat i s cizími bankami. Zájemci o refinancování však nemusí čekat na konec fixace jejich hypotéky, poskytneme jim ihned výhodnou úrokovou sazbu a garantujeme ji až do konce tohoto roku,“ doplňuje Petr Plocek, tiskový mluvčí UniCredit Bank.

Například u Komerční banky je sazba sice garantována 30 dnů od předložení nabídky, ale po podpisu úvěrové smlouvy je možné zahájit čerpání maximálně až za devět měsíců.

Nezapomeňte se ale u své banky informovat na konkrétní podmínky. Pokud vám totiž končí fixace až za půl roku a vy využijete zmíněné garance, banka vám bude počítat fixaci už od začátku garance. Ve chvíli, kdy vám fixace opravdu skončí, využijete nízkou sazbu u pětileté fixace jen 4,5 roku. I tak by sazba refinancovaná sazba měla být nižší, než ta původní.

- Monika Hrušová | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 18.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články