Registr exekucí: Exekuci už neutajíte

2. 3. 2009 – 2:41 | Úvěry | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Registr exekucí: Exekuci už neutajíte
Registr exekucí, Foto: sxc.hu | zdroj: NašePeníze.cz

Minulý týden konečně zahájil zkušební provoz veřejně přístupný registr exekucí. Jeho spuštění se přitom několik měsíců odkládalo a bylo provázeno řadou nejasností.

 

V České republice se v posledních letech uskuteční přibližně půl milionu exekucí ročně. Přitom každý, kdo se chtěl dozvědět něco o osobách, vůči nimž je exekuce vedena, měl doposud smůlu. Žádný veřejně přístupný centrální registr totiž neexistoval. To se však v těchto dnech má změnit. „Spuštění Centrální evidence exekucí určitě přispěje ke zkvalitnění právního a podnikatelského prostředí,“ říká předseda Unie malých a středních podniků ČR David Šeich. Podle jeho slov se dá předpokládat, že nastávající ekonomická krize se odrazí i v nárůstu počtu exekucí. „Přitom především podnikatelé by měli být včas informováni, zda jejich obchodní partner či potencionální zákazník nemá problémy se splácením svých dluhů,“ dodává. Rejstřík je dostupný na adrese www.ceecr.cz. Ostrý provoz by měl být spuštěn 1. března.

 

- Exekuce na dávky pomoci v hmotné nouzi v Chomutově jsou nezákonné míní ochránce práv
- Lidé si své dluhy pojišťují proti neschopnosti splácet
- Průměrný dlužník v bankovním registru má 2,5 úvěru
- Máte nějaké dluhy nebo dluží někdo Vám? Insolvenční zákon si zaslouží Vaši pozornost
- Máte dluhy? Navštivte poradnu!

 

Hříšník za 120 korun

 

Do centrální databáze budou jednotliví soudní exekutoři vkládat údaje, z nichž posléze lze identifikovat osobu, na niž je vedena exekuce. Systém by měl být přístupný v podobě on-line internetové aplikace. Všechny informace však nebudou veřejné – úplný přístup obdrží pouze registrovaní uživatelé, což jsou především sami exekutoři. Veřejné údaje budou poskytovány všem uživatelům včetně veřejnosti bez nutnosti speciálního zabezpečení za poplatek ve výši 120 korun.

Spuštění centrální evidence exekucí provází řada problémů. O jejím zřízení se hovořilo již v době přijímání exekučního řádu v roce 2001. Několik let se ale diskutovalo o tom, zda má registr spravovat stát či soukromá instituce. Nakonec padla volba na Exekutorskou komoru, která měla registr spustit již v polovině loňského prosince. Protože se téměř dva měsíce nic nedělo, došla ministru spravedlnosti Jiřímu Pospíšilovi trpělivost. Do sněmovny tak míří novela exekučního řádu, podle níž může ministerstvo v případě nedodržení zákona dát Exekutorské komoře pokutu až do výše deseti milionů korun.

„V poslední době se ukázalo, že Exekutorská komora není schopna a ochotna plnit povinnosti, které pro ni vyplývají ze zákona. Ministerstvo spravedlnosti ani jiný státní orgán přitom nemá prostředek, jak ji k tomu donutit. V momentě, kdy stát převádí na tuto profesní komoru některé své pravomoci, je nadále neudržitelné, aby zároveň nedisponoval tomu odpovídajícími sankcemi. Novela, kterou navrhneme parlamentu přijmout ve zrychleném legislativním režimu, to mění,“ uvádí Pospíšil.

 

Dali to soukromé firmě

 

CO SE DOZVÍTE Z REGISTRU

  • usnesení soudu o nařízení exekuce a o pověření exekutora provedením exekuce
  • usnesení soudu o zastavení exekuce
  • usnesení soudu o odkladu exekuce
  • název dlužníka, jeho právní forma, sídlo, IČO, DIČ, kontaktní údaje
  • identifikační údaje exekutora

 

Kritika se na vedení Exekutorské komory snesla i z toho důvodu, že nový systém nebude provozovat přímo, ale prostřednictvím soukromé firmy Neutrics. Z toho důvodu se někteří exekutoři obávají, že poskytnutá data mohou být zneužita. „Moc důvěry v to nemám,“ říká například exekutorka Katarína Maisnerová, která odmítala údaje o dlužnících poskytnout. Mimo jiné jí vadí, že majitelem firmy Neutrics je zároveň konkurzní správce Petr Šikoš, což by mohlo být kvalifikováno jako střet zájmů. „Mně to osobně nevadí. Exekutorská komora nemá kapacity na to, aby provozovala tak rozsáhlou databázi, a proto je přirozené, že to předala jiné firmě,“ oponuje exekutor Igor Ivanko.

-Více na Profit.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,370 23,550
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články