Řetězce Lidl, Tesco a Globus prý porušily zákon o významné tržní síle

3. 2. 2011 – 20:27 | Firmy | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Řetězce Lidl, Tesco a Globus prý porušily zákon o významné tržní síle
Lidl a Globus úřad podezřívá z nedodržení třicetidenní lhůty splatnosti, Tesco pak z možných zakázaných praktik v dodavatelsko-odběratelských vztazích, | zdroj: NašePeníze.cz

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zahájil správní řízení s obchodními řetězci Lidl, Tesco a Globus. Jak agentuře Mediafax ve čtvrtek sdělil místopředseda ÚOHS Hynek Brom, výsledky všech těchto šetření by měly být známy zhruba do léta.

Všechny tři řetězce jsou v podezření z porušení zákona o významné tržní síle. Lidl a Globus úřad podezřívá z nedodržení třicetidenní lhůty splatnosti, Tesco pak z možných zakázaných praktik v dodavatelsko-odběratelských vztazích. "V prvních dvou případech je předpoklad, že řízení by mohlo skončit o něco dříve než ve třetím případě," uvedl Brom.

 

TIP: Zákon o tržní síle dal dodavatelům bič na obchodní řetězce

 

"Cílem veškerého našeho úsilí je dlouhodobě nabízet zákazníkům co nejlepší služby, a to jak díky řadě inovací, tak podporou konkurenčního prostředí. Velmi zodpovědně se snažíme, abychom byli v souladu s platnými předpisy soutěžního práva, a plně spolupracujeme s ÚOHS," uvedla pro Mediafax mluvčí společnosti Tesco Eva Karasová.

"Je pravdou, že s naší společností antimonopolní úřad zahájil správní řízení. Na informace o konkrétním důvodu řízení však zatím čekáme. Neočekávám však žádné komplikace, protože včasná úhrada faktur je u nás jedním ze základních pilířů budování důvěry a spolupráce mezi naší společností a našimi dodavateli," řekla Mediafaxu mluvčí řetězce Lidl Sandra Kipeťová.

ÚOHS vede v současné době na základě zákona o významné tržní síle celkem pět správních řízení. Už v roce 2010 zahájil tři správní řízení, dvě se společností Kaufland a jedno s firmou Ahold. Správní řízení s firmou Kaufland však sloučil do jednoho.

Zákon o významné tržní síle reguluje vztahy mezi obchodními řetězci a jejich dodavateli. Obchodní řetězce od února 2010, kdy zákon začal platit, například nesmí prodávat zboží za nižší cenu, než za jakou ho nakoupily. Zákon také stanoví, že zboží musí být zaplaceno nejpozději do 30 dnů od dodání. Především řetězcům ukládá, aby poskytovaly dodavatelům své všeobecné obchodní podmínky, v nichž musí být uvedeny cenové podmínky včetně údajů o snižování cen. Za zneužití tržní síly hrozí obchodním řetězcům pokuta až 10 milionů korun, nebo trest v hodnotě deseti procent z obratu.

 

-Libor Popela | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články