Revoluce v základních školách? Pozdější vstávání a žádné známky!

26. 2. 2013 – 16:41 | Životní styl | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Revoluce v základních školách? Pozdější vstávání a žádné známky!
Ať si děti užijí slovního hodnocení, přátelské atmosféry a minima stresu. Chládek argumentuje tím, že Finsko, kde tento model funguje, vykazuje vynikající výsledky kvality vzdělání v mezinárodních srovnáních, Foto:SXC, Text:MED | zdroj: NašePeníze.cz

Marcel Chládek, stínový ministr školství za ČSSD, má velké plány s českým školstvím. Vyučování na prvním stupni by podle něj mělo začínat až od devíti hodin ráno a nikdo by nedostával známky.

Chládek se inspiroval své oblíbené Skandinávii. Svůj záměr oznámil novinářům na úterní pracovní snídani, jak napsal server iDnes.cz.

 

Senátor Chládek chce dětem dopřát možnost, aby si déle poležely pod dekou. "Děti, které do školy dojíždějí, musejí někdy vstávat i v půl šesté ráno a celé dopoledne pak prospí," hájil nápad posunout výuku. Ve skandinávských zemích takto fungují i střední školy a psychologové podle stínového ministra potvrzují, že děti nejvíce vnímají mezi desátou a jedenáctou hodinou.

 

Druhou věcí, kterou by žákům, rád dopřál, je absence známek. Ať si děti užijí slovního hodnocení, přátelské atmosféry a minima stresu. Chládek argumentuje tím, že Finsko, kde tento model funguje, vykazuje vynikající výsledky kvality vzdělání v mezinárodních srovnáních. Pak by nechal děti, ať si zvolna zvykají, k hodnocení sem tam přibude známka, až slova úplně vytlačí číslovky. Některé základní školy už teď děti neznámkují, Chládek by to rád zavedl plošně.

 

 

Chládek by rád vedl o reformě seriozní debatu s odborníky, veřejností i opozicí. Nechce, aby zásadní reforma prošla bez široké shody – tak jako třeba protlačila vláda Petra Nečase (ODS) církevní restituce nebo důchodovou reformu.

 

Oranžový senátor se věnuje otázce základního školství dlouhodobě. K dalším bodům patří, že by děti měli nastoupit základní školní docházku až v sedmi letech, poslední rok v mateřince by byl povinný a plně hrazený státem a na druhém stupni by nebylo možné absolvovat domácí vyučování.

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,590 23,770
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články