Řidič autobusu nemá právo rozhodovat, zda vezme kočárek s dítětem

11. 5. 2012 – 10:17 | Životní styl | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Řidič autobusu nemá právo rozhodovat, zda vezme kočárek s dítětem
Veřejný ochránce práv prozkoumáním zákonů zjistil, že kočárek je z dopravy možné vyloučit pouze v případech, kdy je místo vyhrazené pro kočárky a invalidní vozíky již obsazené., Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Pokud má řidič autobusu právo rozhodnout, jestli do vozu vezme nebo nevezme kočárek s dítětem, dopouští se jeho nadřízený dopravní podnik diskriminace lidí založené na pohlaví, respektive rodičovství. Agentuře Mediafax to v pátek řekl ombudsman Pavel Varvařovský.

Ombudsman zároveň zdůraznil, že diskriminace ve formě obtěžování se dopustí i takový řidič, který má k nastupujícímu cestujícímu s kočárkem poznámky, kvůli kterým se může člověk cítit ve vozidle nevítaný.

Kancelář veřejného ochránce práv se k problému vyslovila na základě případu paní K., která si stěžovala ne jednání řidiče autobusu, který jí sdělil, že je pouze na něm, aby se rozhodl, zda chce kočárek s dítětem v autobuse převážet. Paní K. přitom při nástupu spěchala, a proto nedala řidiči v předstihu znamení.

Nutnost přepravovat se společně s dětským kočárkem s dítětem se podle ombudsmana pojí s rodičovstvím cestujících. "Pokud by rodičovství mělo představovat újmu, mohlo by se jednat o diskriminaci. Kočárek s dítětem může přepravovat jakýkoliv člověk, ať je či není jeho rodičem," řekl agentuře Mediafax Varvařovský.

Rodičovství je v tomto případě podle něj nutné vykládat šířeji, a to tak, že je třeba chápat jej jako zvláštní vztah mezi dítětem a osobou, která o něj dlouhodobě nebo krátkodobě pečuje. Nemusí přitom jít nutně o rodiče, ale například i o prarodiče, sourozence, pěstouny nebo lidi, jimž bylo dítě svěřeno.

Kurzy

Kurzovní lístek: 24.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,140 25,260
USD 23,500 23,680
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články