Řidiči budou pokuty platit podle výše příjmu. Jak se pokuty změní?

7. 3. 2011 – 20:51 | Auto-moto | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Řidiči budou pokuty platit podle výše příjmu. Jak se pokuty změní?
Připravovaný sazebník počítá oproti tomu současnému pouze se čtyřmi pásmy pokut, Foto: PČR | zdroj: NašePeníze.cz

Nový sazebník pokut pro řidiče, který připravuje ministerstvo dopravy, počítá se zohledněním příjmu řidičů i se ztrojnásobením maximální výše pokut za nejtěžší přestupky až na 150 tisíc. V pondělí o tom informovala TV Nova.

Nový sazebník pokut je součástí novely zákona. "V tuto chvíli probíhá připomínkové řízení, pokud poté nebudou mít další ministerstva žádné výhrady, půjde to rovnou do vlády," sdělil TV Nova mluvčí ministerstva Martin Novák.

Nejvyšší pokuta, tedy 150 tisíc korun, by hrozila pachatelům nejtěžších deliktů, tedy řízení bez řidičského oprávnění, pod vlivem alkoholu nebo návykové látky, odmítnutí dechové zkoušky a způsobení nehody se zraněním. Absolutní pokuta by navíc platila pouze pro řidiče agresivní, nebo ty s vysokými příjmy.

 

TIP: Besip přispěje peníze na benzín pro policejní passaty, John přidá luxusní Audi

 

Sazebník upravuje výši pokut i u dalších přestupků. Za telefonování za jízdy či použití antiradaru by tak řidič mohl dostat až 20 tisíc korun, naopak menší překročení jízdy by mohl policista vyřešit domluvou.

Připravovaný sazebník počítá oproti tomu současnému pouze se čtyřmi pásmy pokut. Ve čtvrté, nejnižší skupině, by se měly ocitnout přestupky jako překročení rychlosti v obci do dvaceti kilometrů v hodině či parkování na místech pro invalidy. Policisté by v takovýchto případech ukládali pokuty do třech tisíc korun, mohli by ale také sáhnout pouze k domluvě.

Ve třetí skupině přestupků, které by policisté pokutovali až deseti tisíci korunami, by podle novely mělo být ohrožení chodce na přechodu, odjetí od nehody či alkohol v krvi řidiče, a to do 0,3 promile.

Druhá skupina, pokutovaná až dvaceti tisíci, by měla zahrnovat například otáčení či couvání na dálnici, řízení bez posudku o zdravotní způsobilosti, nesprávné předjíždění, telefonování za volantem, nedání přednosti v jízdě, překročení rychlosti o více než 40 kilometrů v hodině v obci a 50 mimo obec či více než 0,3 promile alkoholu v krvi řidiče.

První skupina by pak nově zahrnovala ty nejtěžší delikty, jako řízení pod vlivem alkoholu ve stavu vylučujícím způsobilost či způsobení nehody se zraněním. Za tyto přestupky by řidičům hrozila pokuta až padesát tisíc, těm agresivním či movitým pak až sto padesát tisíc korun.

-Jan Martinec | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,200 25,320
USD 23,450 23,630
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články