Říman: ČEZ by měl mít dál emisní povolenky zdarma

22. 11. 2010 – 12:45 | Firmy | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Říman: ČEZ by měl mít dál emisní povolenky zdarma
Dohady, jak to bude s povolenkami od roku 2013, ovlivňují cenu akcií ČEZ na burze, Foto: | zdroj: NašePeníze.cz

Energetická společnost ČEZ má naději, že bude i po roce 2013 dostávat část emisních povolenek zdarma. Šéf poradců premiéra Martin Říman v rozhovoru pro pondělní vydání deníku E15 totiž prohlásil, že výjimka pro ČEZ a další elektrárenské firmy by měla zůstat.

Pořád sice platí, že prodej povolenek bude jedním z nástrojů, jímž chce vláda bránit růstu cen elektřiny kvůli boomu solárních elektráren, zároveň se však prosazuje názor, že výjimka pro ČEZ a další elektrárenské firmy by měla zůstat. „Jinak by to znamenalo obrovský zásah do hospodaření ČEZ , pravděpodobně i změnu ratingu, což by snížilo hodnotu firmy, její úvěrovou kapacitu a tak dále,“ řekl v rozhovoru pro deník E15 šéf poradců premiéra Martin Říman, který má být na pondělním jednání valné hromady potvrzen ve funkci šéfa dozorčí rady ČEZ .

Pokud by se Praha výjimky pro své elektrárny vzdala, mělo by to i nepříjemný mezinárodní dopad. Češi by podle Římana působili divně, protože právě o tuto výjimku svedli velkou bitvu v Evropské unii. Jde o povolenky pro období 2013–2020, jejichž celková hodnota bude v řádu desítek miliard korun.

To, že o povinnosti elektrárenských firem nakupovat povolenky ještě není rozhodnuto, potvrzují i ministerstva průmyslu a financí.

„Toto ještě bude předmětem vážné politické i odborné debaty,“ řekl mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob. „Zatím se o tomto tématu jedná, takže nelze předjímat konečnou odpověď,“ uvedl Jiří Sochor z ministerstva průmyslu. Vláda podle něj dala ministerstvu životního prostředí úkol zpracovat možné scénáře řešení, ministerstvo průmyslu k nim přidalo své poznámky.

Stát má podle Římana zájem, aby ČEZ dokázal realizovat svůj klíčový projekt – dostavbu Jaderné elektrárny Temelín. Díky výjimce, kterou si vyjednali Poláci a Češi, platí, že elektrárenské firmy nebudou všechny povolenky nakupovat hned od roku 2013, ale do nového systému aukcí se zapojí postupně. Podmínkou je, že budou zároveň investovat do ekologicky šetrných provozů.

 

Provázanost povolenek s cenou akcií

 

Dohady, jak to bude s povolenkami od roku 2013, ovlivňují cenu akcií ČEZ na burze. Pavel Cermanek z hedgeového fondu Sanning Capital upozorňuje, že povolenky v poslední době snížily hodnotu akcií dvakrát – když se ukázalo, že na ČEZ dopadne nová darovací daň z povolenek v letech 2011 a 2012, a následně když se objevily právě předpoklady, že ČEZ bude muset od roku 2013 nakupovat všechny povolenky v aukcích. Jan Fousek ze společnosti Carbon Warehouse dodává, že vzhledem k velikosti přídělu povolenek pro ČEZ může mít rozhodnutí české vlády určitý vliv i na samotnou cenu evropských povolenek.

Martin Říman upozorňuje, že Evropská komise už mírně pozměnila poměr mezi povolenkami, které se mají přidělovat zdarma, a těmi, jež se budou dražit a jichž bude oproti předpokladům o něco více. „Výnos pro stát tedy bude tak jako tak vyšší, než se předpokládalo,“ řekl Říman. Celkový výnos z povolenek tak podle něj bude dostatečný na to, aby se jeho část využila na zmírnění dopadů solárního boomu, i když si ČEZ zároveň zachová výjimku.

-Filip Sušanka,Mediafax

Kurzy

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,250 25,370
USD 23,540 23,720
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články