Riziko vloupání do domácnosti je v Praze třikrát vyšší

11. 5. 2011 – 14:41 | Tiskové zprávy | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Riziko vloupání do domácnosti je v Praze třikrát vyšší
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Lidé, kteří se bojí o svůj majetek, by si měli rozmyslet, jestli si pořídí byt či rodinný dům v Praze.

Právě v hlavním městě je totiž podle statistik ČSOB Pojišťovny zdaleka největší pravděpodobnost, že domácnost navštíví zloděj nebo že nemovitost poničí vandal. Naopak nejmenší riziko krádeží v domácnostech je na jižní Moravě, ale i zde, stejně jako v jiných částech republiky, se toto riziko v posledních letech zřetelně zvýšilo. Bezmála každá dvacátá pražská domácnost pojištěná u ČSOB Pojišťovny se v roce 2010 musela potýkat s důsledky vloupání nebo vandalismu. Jen o něco málo příznivější byla situace ve středních Čechách nebo v severních Čechách, které se v roce 2010 dokonce dostaly na druhé místo žebříčku nejrizikovějších oblastí republiky. V porovnání s rokem 2008 vzrostla loni v severních Čechách pravděpodobnost vloupání do nemovitosti pro bydlení na více než trojnásobek. Naproti tomu na jižní Moravě byla loni vykradena jen každá šestašedesátá domácnost z těch, které jsou pojištěné u ČSOB Pojišťovny.

„Snad s výjimkou východních Čech, kde jsme loni zaznamenali stagnaci, sledujeme rostoucí frekvenci krádeží ve všech krajích České republiky. Na každých sto pojištěných domů, bytů či rekreačních nemovitostí tak připadá čím dál víc vloupání nebo vandalských činů,“ uvedl Jaroslav Král, ředitel odboru řízení produktů neživotního pojištění ČSOB Pojišťovny. Za roky 2008 až 2010 vyplatila ČSOB Pojišťovna za tyto pojistné události svým klientům více než 40 milionů korun.

Skutečnost, že Praha a střední Čechy jsou nejoblíbenějším působištěm zlodějů, potvrzují i statistiky Policie ČR. Z více než 15 000 vloupání do bytů, rodinných domů a chat, jež loni zaznamenali policisté, jich na Prahu a střední Čechy připadlo téměř 40 procent, přičemž v Praze statistiky ovlivňují především bytové krádeže, kdežto ve středních Čechách se zloději nejvíce soustřeďují na chaty a rodinné domy. Na dalších místech z hlediska počtu krádeží figurují za rok 2010 kraje Jihomoravský, Ústecký a Moravskoslezský, naproti tomu absolutně nejmenší počet krádeží v nemovitostech pro bydlení byl registrován v Karlovarském kraji.

Statistiky pracující pouze s počty krádeží ovšem nemohou postihnout skutečnou rizikovost daného kraje, protože neberou v úvahu počty existujících nemovitostí. V nejlidnatějších krajích s nejvyšším počtem obydlených nemovitostí, jako jsou kraje Moravskoslezský, Praha, Středočeský či Jihomoravský, jsou proto počty krádeží logicky vyšší než například v nejmenším kraji republiky, Karlovarském, který má proti Praze či středním Čechám pouze čtvrtinovou populaci. Naproti tomu statistiky ČSOB Pojišťovny, které váží počty pojistných událostí počtem pojištěných domácností či bytů, odrážejí skutečné riziko, jež v jednotlivých částech země majitelům nemovitostí hrozí.

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,150 23,330
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články