Roaming: Ceny SMS ze zahraničí spadly o 60 pct, klesly i ceny volání

3. 7. 2009 – 1:27 | Věda a technika | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Roaming: Ceny SMS ze zahraničí spadly o 60 pct, klesly i ceny volání
Foto: NašePeníze.cz | zdroj: NašePeníze.cz

1. července vstupují v platnost nové předpisy EU pro roaming. Ceny za používání mobilních telefonů v zahraničí klesají nejméně o 60 %. S dobou dovolených přicházejí jako na zavolanou nová pravidla EU, podle nichž musejí telekomunikační společnosti účtovat zákazníkům méně za používání mobilních telefonů v jiné zemi EU (při tzv. roamingu). Poprvé EU určuje limity rovněž na ceny textových zpráv a datových služeb. Již stanovené stropy na ceny volání při roamingu se navíc dále snižují.


Od dneška stojí poslání krátké textové zprávy (SMS) ze zahraničí v EU maximálně 0,11 EUR, takže je téměř třikrát levnější než předchozí průměr EU, který činil 0,28 EUR (bez DPH). Odchozí (aktivní) roamingový hovor v jiné zemi EU nesmí stát více než 0,43 EUR za minutu a příchozí (pasivní) roamingový hovor maximálně 0,19 EUR za minutu.

- Dovolená v chorvatsku: Ceny volání a sms v letní sezoně 2009
-
Od července opět zlevní volání i sms v rámcu EU

Ode dneška se budou odchozí roamingové hovory účtovat za vteřinu po prvních 30 vteřinách, a nikoli za minutu, a příchozí hovory se budou účtovat za vteřinu od první vteřiny.

Turisté a obchodní cestující mohou také se svým mobilem surfovat na internetu, stahovat si filmy nebo posílat fotografie bez obav z faktury při roamingu díky velkoobchodnímu stropu 1 EUR za stažený megabajt (MB). Očekává se, že veškerá tato opatření sníží roamingové poplatky pro zákazníky v EU o dalších 60 % a že poroste užívání mobilních telefonů.

Evropská unie poprvé omezila poplatky za přeshraniční hovory mobilními telefony v roce 2007 poté, co zjistila, že jsou v průměru čtyřikrát vyšší než u domácích hovorů a že se ceny mezi jednotlivými státy výrazně liší.

Internet v zahraničí bude pro více lidí...

Klesla také cena surfování po internetu a stahování filmů nebo videoprogramů prostřednictvím mobilního telefonu v zahraničí. Je tomu tak v důsledku zavedení velkoobchodního limitu za stažený megabajt ve výši 1 EUR ve srovnání s průměrnou velkoobchodní cenou 1,68 EUR za megabajt a nejvyššími cenami v Irsku (6,82 EUR), Řecku (5,30 EUR) a Estonsku (5,10 EUR). Velkoobchodní strop pro stahování klesne během příštích dvou letna 0,80 EUR v roce 2010 a na 0,50 EUR v roce 2011. Spotřebitelé budou informováni o tom, co musejí zaplatit za datové služby, neboť nová pravidla vyžadují, aby mobilní operátoři poskytovali (pomocí SMS nebo vyskakovacím oknem) svým zákazníkům bezplatné informace o roamingových poplatcích týkajících se jednotlivých zemí, když tito zákazníci vstupují do jiného členského státu a využívají datové služby. Nová pravidla budou chránit zákazníky před „šoky z faktur“ zavedením omezujícího mechanismu, jakmile faktura dosáhne 50 EUR, ledaže si zvolí jiný limit (nedávno jeden Němec, který si stáhl televizní program při roamingu ve Francii, obdržel fakturu ve výši 46 000 EUR). Operátoři musejí tento limit zavést do března 2010.


Kurzy

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,520 23,700
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články