Rodina, nebo kariéra? Ženy si většinou musí vybrat

20. 10. 2013 – 20:24 | Práce | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Rodina, nebo kariéra? Ženy si většinou musí vybrat
Podle nedávného průzkumu OECD jsou Češky kvůli dětem stále silně znevýhodněné na poli práce a při budování kariéry zaostávají za muži. Nejhůř jsou na tom ženy po třicítce. Foto:SXC, Text:MED | zdroj: NašePeníze.cz

Češky si podle průzkumu OECD pořád musí ve velké části případů vybrat. Buď kariéra nebo rodina. Nejhůř jsou na tom třicátnice.

Podle nedávného průzkumu OECD jsou Češky kvůli dětem stále silně znevýhodněné na poli práce a při budování kariéry zaostávají za muži. Nejhůř jsou na tom ženy po třicítce.

"Po 32. roce věku nastává prudký útlum kompetencí, bohužel zejména u žen. U nich je útlum až drastický a trvá od 32. do 40. roku, nikde na světě není tak prudký,“ potvrdil sociolog Petr Matějů Českému rozhlasu.

Pomohlo by více flexibilních a částečných úvazků, firemních školek a podobných zařízení, aby ženy neztratily tempo, měly možnost si průběžně zlepšovat kvalifikaci a neujížděl jim vlak oborové gramotnosti. Těch je ale pořád bohužel zoufalý nedostatek.

Také matky, které se v Česku rozhodnou studovat kupříkladu vysokou školu, to nemají jednoduché, ne všechny školy jsou ochotné přizpůsobit jim studijní program.

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články