Romové chtějí do politiky, založí vlastní stranu. Chtějí třeba kontrolovat utrácení dávek

4. 10. 2011 – 8:14 | Politika | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Romové chtějí do politiky, založí vlastní stranu. Chtějí třeba kontrolovat utrácení dávek
Romové prý mají blízko k programu ČSSD, Ilustrační foto foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Protiromské protesty ve Šluknovském výběžku vyprovokovaly v Romy k akci. Ještě letos vznikne romská politická strana ADAJ.cz, což v romštině znamená "tady jsme".

"Za romská práva se mohou v politice prát zase jen Romové. Nikdo to za nás neudělá. Začínáme v komunální politice - tam máme šance uspět. Časem bychom se rádi dostali do i do Sněmovny," říká jeden z iniciátorů Čeněk Růžička. Pokud by se Romům podařilo proniknout do obecních zastupitelstev, změnilo by to podle sociologa Ivana Gabala atmosféru v politice, i etnické klima v Česku. Podle něj mají Romové velkou šanci na úspěch, a dokonce by se mohli dostat i do poslaneckých lavic ve volbách za tři roky, jestliže některá z politických stran umístí romské osobnosti na přední místa kandidátek.

Po pádu totality se k tomu odhodlalo Občanské fórum a Romové pak skutečně usedli v českém parlamentu. "Novou stranu potřebujeme. Musíme se na to ale pořádně připravit," souhlasí Miroslav Kotlár z libereckého romského sdružení. Romové prý mají blízko k programu ČSSD. "Jen bychom byli v některých otázkách ještě tvrdší. Třeba v kontrolách, jak lidé utrácejí peníze ze sociálních dávek," tvrdí Kotlár.

-Petr Barták | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 23.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,240 25,360
USD 23,640 23,820
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články