Ropa zdražuje, porostou i ceny benzínu a nafty

13. 8. 2012 – 20:37 | Ceny PHM | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Ropa zdražuje, porostou i ceny benzínu a nafty
Růst cen ropy vyhnal vzhůru i průměrné ceny benzinu a nafty v Rotterdamu, což se v následujících dnech projeví i u našich čerpacích stanic, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

ěhem minulého týdne mírně vzrostly ceny pohonných hmot, benzin kvůli zvýšení cen ropy na světových trzích zdražil o 28 haléřů na 36,94 koruny za litr a cena nafty se zvýšila o šest haléřů na 36,17 koruny. Vyplývá to z pondělních statistik zveřejněných společností CCS.

Podle analytika společnosti Colosseum Petra Čermáka bylo hlavní příčinou růstu cen pohonných hmot zvyšování ceny ropy na světových trzích, které se projevilo i na cenách benzinu a nafty na burze v Rotterdamu.

Cena ropy Brent se na světových trzích vyšplhala na několikaměsíční maximum a pokračuje v růstu. Ropa typu Brent zakončila minulý týden na úrovni 111 dolarů za barel a aktuálně (11:00 SELČ) se pohybuje na úrovni 113,82 dolaru za barel. "Cenu ropy tlačí vzhůru optimismus na finančních trzích, který je vyvolaný spekulacemi o blížících se stimulačních opatřeních centrálních bank," vysvětlil Čermák.

Podle jeho slov stála v průběhu uplynulého týdne za pozornost zpráva ropného kartelu OPEC, která odhalila nejvyšší produkci Iráku za 10 let. Těžba se naopak snížila v Iránu. Kartel jako celek vyprodukoval 31,2 milionu barelů ropy, což je mírně nižší hodnota ve srovnání s červnovou těžbou.

"Růst cen ropy vyhnal vzhůru i průměrné ceny benzinu a nafty v Rotterdamu, což se v následujících dnech projeví i u našich čerpacích stanic," upozornil Čermák a dodal, že ceny pohonných hmot by se měly zvýšit v řádu několika desetihaléřů.

Jan Soukup | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,250 25,370
USD 23,640 23,820
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články