Roste počet Čechů, kteří uzavírají pojistky kvůli lyžování v cizině

5. 2. 2013 – 17:53 | Tiskové zprávy | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Roste počet Čechů, kteří uzavírají pojistky kvůli lyžování v cizině
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Na zahraniční sjezdovky vyrazí během nadcházejících jarních prázdnin téměř půl milionu Čechů. Kromě cestovního a úrazového pojištění si stále víc českých lyžařů platí i pojištění odpovědnosti za škodu. Roste i obliba uzavírání pojištění přes internet, přes mobil či bankomat.

Jarní prázdniny probíhají v jednotlivých českých okresech od února do poloviny března a podle odborníků jsou jednak vrcholem zimní turistické sezóny, ale zároveň i obdobím, kdy prudce roste počet hlášených pojistných událostí „Do Rakouska, Itálie či Francie vyráží lyžovat kolem půl milionů Čechů. A protože zimní dovolenou pojímá většina lidí aktivněji než tu letní, zvětšuje se i riziko úrazu,“ říká Michal Hardyn z online srovnávače pojištění TopSrovnani.cz.

Na uzavírání cestovního a úrazového pojištění si podle Hardyna čeští lyžaři v posledních letech zvykli. „Lidé už vědí, že takové pojištění není drahé. Pro čtyřčlennou rodinu pořídíte pojištění na týden v Alpách za pár stovek korun. A v případě úrazu díky němu ušetříte desítky tisíc,“ uvádí Hardyn. Podle údajů pojišťoven tak například ošetření pacienta s hlubokým poraněním na stehně vyjde v rakouské nemocnici na 120 tisíc korun; ošetření zlomených žeber ve Francii stojí okolo 90 tisíc korun a za ošetření zlomené nohy v Itálii se platí až 80 tisíc.

Odlišná a mnohem více nepříjemná situace však může nastat tehdy, když vinou českého turisty dojde ke zranění zahraničního lyžaře. „V takovém případě hrozí, že se úhrada škody bude pohybovat mezi částkou 500 tisíc až 2,5 milionu korun,“ varuje Hardyn. I proto podle něj mezi českými turisty získává na popularitě pojištění odpovědnosti za škodu. „Pojišťovny potvrzují rostoucí trend, i když přesná čísla o uzavřených pojistkách neuvádějí. Nicméně vyjít se dá i z informace o nárůstu odpovědnostních škod – a například pojišťovna Allianz zmiňuje, že v uplynulém roce zaznamenala jejich nárůst o více než 30 procent,“ tvrdí Hardyn. Zájem o tento druh pojištění podle něj vzrostl zejména poté, co média začala upozorňovat na případy, kdy se čeští lyžaři zaviněním nehody dostali do značných potíží.

Dalším trendem, který se v oblasti pojištění začíná v souvislosti se zimními dovolenými projevovat, je uzavírání pojistných smluv online. „Pojistku přes internet lze uzavřít třeba ráno těsně před odjezdem, kdy mají ještě kamenné pobočky pojišťoven zavřeno. Pro sjednání přes internet má navíc řada pojišťoven připraveny slevy kolem deseti až třiceti procent z ceníkových cen. Některé společnosti začínají nabízet cestovní pojištění také prostřednictvím bankomatů a roste i obliba uzavírání cestovního pojištění přes mobilní aplikace v chytrých telefonech,“ uzavírá Michal Hardyn.
 

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články