Roste počet dopravních nehod, které nevyžadují asistenci policie.

23. 7. 2010 – 20:55 | Tiskové zprávy | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Roste počet dopravních nehod, které nevyžadují asistenci policie.
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Jsou čeští řidiči opatrnější nebo se jedná o další dopad krize?

Klienti Generali nahlásili za první pololetí letošního 29 tisíc karambolů za necelou 1 miliardu korun. Na základě odhadů lze říci, že počet pojistných událostí nadále meziročně roste. Za poslední tři roky došlo ke zvýšení o 30 procent! Pouze každá 20. (v roce 2009 šestnáctá) pojistná událost vyžaduje asistenci policie, protože předpokládaná výše škody překračuje zákonný limit 100 tisíc korun. Ke čtvrtině nehod došlo v Praze a každé dvě až tři nehody ze sta zaviní střet ze zvěří.

Zajímavé srovnání nabízí pojistné události motorových vozidel do a nad 100 tisíc korun, u kterých je povinná asistence policie. Z interních statistik vyplývá, že v Generali připadá na jednu pojistnou událost s povinnou asistencí policie přibližně 20 pojistných událostí, které lze vyřešit bez její přítomnosti. V roce 2009 činil tento poměr 1:16. Zvyšování limitu pro povinné hlášení dopravní nehody policii zároveň snižuje prevenci směřující k omezení pojistných podvodů. Přivolat policii k fingované dopravní nehodě je schopen jen velmi úzký počet zpravidla „ostřílených“ pachatelů.

Podíl škod hrazených z povinného ručení a havarijního pojištění je na celkovém počtu pojistných událostí nahlášených v Generali za první pololetí letošního roku přibližně stejný. Počet škod připsaných na vrub povinného ručení činí necelých 14 tisíc za více než půl miliardy korun, k havarijnímu pojištění se vztahovalo více než 15 tisíc pojistných událostí za necelých 400 miliónů korun.

Na celková čísla si musíme počkat na začátek příštího roku, lze však předpokládat obdobný vývoj jako v posledních letech. Počty škod hrazených z povinného ručení v letech 2007, 2008 a 2009 jsou přibližně srovnatelné. Poměrně razantně ale roste jejich výše. V roce 2009 se v Generali přiblížila hranici 1,5 miliardy korun a za poslední dva roky vzrostla o 36%!

Nejvíce karambolů eviduje Generali na území hlavního města. Ke každé čtvrté nehodě dojde v Praze, kde meziročně vrostl počet karambolů o 2%.
• Praha 26%
• Severní Morava 20%
• Střední Čechy 13%

Klienti Generali nahlásili v průběhu první poloviny roku 2010 přibližně 550 dopravních nehod, jejichž příčinou byl střet se zvěří. Každé dvě až tři nehody ze sta jsou způsobené právě v jeho důsledku. Generali jako první pojišťovna v ČR nabízí zdarma krytí rizika střetu se zvěří v rámci povinného ručení KOMPLET.
 

Kurzy

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,140 25,260
USD 23,400 23,580
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články