Rozpočet České televize bude letos o 100 milionů menší

12. 1. 2011 – 19:38 | Firmy | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Rozpočet České televize bude letos o 100 milionů menší
Někteří odborníci rozpočet krizují, neboť by mohly být úspory mnohem vyšší, Foto: ČT | zdroj: NašePeníze.cz

Rada České televize (ČT) schválila ve středu rozpočet tohoto veřejnoprávního média, které bude hospodařit s částkou o 100 milionů korun menší, než v loňském roce. Informovala o tom na svých internetových stránkách Česká televize.

Rozpočet České televize (ČT) pro rok 2011 je připravený jako vyrovnaný s příjmy i výdaji rovnajícími se 7,2 miliardy korun.

Staronový předseda Rady ČT Jiří Baumruk už dříve řekl, že v návrhu rozpočtu jsou zahrnuty výrazně vyšší investice do technologií i programu.

Zhruba půl miliardy korun by ČT mohly přinést příjmy z reklamy. Ty však podle zákona na svůj provoz použít nesmí. Na 150 milionů korun tak televize pošle na podporu českého filmu do fondu kinematografie, dalších 15 milionů korun získá Český telekomunikační úřad na dokončení digitalizace televizního vysílání. Část reklamních výnosů ČT použije také na digitalizaci vlastního televizního archivu.

 

TIP:

- Koncesionářské poplatky jsou nejnespravedlivější daň

- Česká televize do dvou let spustí pátý kanál ČT5

 

Podobu letošního rozpočtu kritizovalo před schválením na zasedání rady několik jejích členů. "Je otázka, jestli úspory nemohly být větší," poznamenal podle internetových stránek ČT radní Jan Prokeš. Větší úspory podle něj mohly být třeba ve mzdách. Kriticky se k rozpočtu vyjádřila i členka rady Dana Eklová, dříve Makrlíková. "Česká televize by měla více šetřit, úspora by měla být alespoň o pět procent. Takto mi to prostě nestačí," řekla. S výší úspor nebyl spokojený ani radní Jaroslav Dědič. Eklové navíc vadí, že řadu výdajů ČT na výrobu pořadů nemůže rada kontrolovat, protože je platné smlouvy neumožňují zveřejnit.

Podle předsedy rady Jiřího Baumruka měli členové rady vyjadřovat své připomínky už v době přípravy rozpočtu, kdy bylo ještě možné jeho skladbu změnit. Výsledky restrukturalizace zahájené na začátku letošního roku je podle něj zatím obtížné předjímat, vedení televize by tak mělo dostat "100 dní hájení".

-David Vandrovec, Filip Sušanka,MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,130 25,250
USD 23,350 23,530
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články