Rozpočet na příští rok bude mít schodek 163 miliard, jaké úspory prošly?

25. 9. 2009 – 14:39 | Domácí | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Rozpočet na příští rok bude mít schodek 163 miliard, jaké úspory prošly?
Foto: NašePeníze.cz | zdroj: NašePeníze.cz

Poslanecká sněmovna dnes odhlasovala balíček legislativních opatření s výsledným schodkem 162,8 miliardy korun. Premiér Jan Fischer rozhodnutí vnímá jako vyslovení podpory své vládě. Premiér zároveň vyjádřil spokojenost s tímto rozhodnutím. O balíčku úspor se vedyl mezi stranami doslova boje. Původně hrozil schodek 230 miliard korun.


„Výsledek hlasování vidím jako vyjádření podpory podstatné části politického spektra i Poslanecké sněmovny, s tímto kapitálem bude vláda nadále pracovat,“ řekl premiér.

- Česká ekonomika má v září větší důvěru lidí
- Náznaky ekonomického zotavení se opírají o křehké základy
- Oživení české ekonomiky přijde v roce 2010, musíme však tvrdě pracovat
- TOP09: Daně nezvyšujme, musíme jen lépe hospodařit
- Česko se blíží bankrotu krok po kroku, je třeba tvrdýchreforem

Na základě schváleného balíčku předloží vláda Sněmovně do 30. září návrh státního rozpočtu na rok 2010.

Jan Fischer uvedl, že vládu teď čeká tvrdá práce, která se týká jak sestavení státního rozpočtu, tak tvorbě svého nového programu na období trvající do voleb příštího roku.

„O rozpočtu budeme jednat, jsme schopni jej připravit. S tímto deficitem a jasně nastavenými parametry jsem přesvědčen, že se vládě i vám bude žít lépe,“ uvedl Jan Fischer.

Jan Fischer původně představil balíček který počítal se schodkem kolem 155 miliard.

Státní zaměstnanci přijdou o 4% ze své mzdy. ČSSD přitom navrhovala až 20% snížení a strana zelených 8% snížení mezd. Ušetřit by se tak mohlo v rozpočtu až 126,7 milionu korun. Posvětit to však musí ještě senát.

Pokud by nebyl přijat balíček opatření, byla by podle ekonomů ohrožena celková důvěryhodnost České republiky a pravděpodobně bychom se dostali na přímou cestu k bankrotu. Podle Fischera je však nyní otevřena cesta k racionálnímu rozpočtu na příští rok.

„Vítáme toto rozhodnutí, i když si uvědomujeme, že se úsporná opatření dotknou nejen celé podnikatelské sféry, ale i nás všech. Schválení schodku rozpočtu ve výši 5,2 procenta hrubého domácího produktu považujeme v dané situaci za rozumný kompromis,“ řekl prezident Hospodářské komory České republiky Petr Kužel a dodal, že tento krok pomůže stabilizovat ekonomickou situaci v České republice.

Hospodářská komora České republiky jako hlavní zástupce podnikatelského stavu vítá, že se podařilo odvrátit hrozbu vysokého deficitu státního rozpočtu, který by měl zásadní vliv na budoucnost ekonomiky České republiky.

Co se změnilo z původních návrhů?

Prošly změny z dohody, kterou Jiří Paroubek včera sabotoval - příjmy fyzických osob nad 145 tisíc měsíčně se nebudou danit 23 procenty (daň měla narůst z 20 %), na druhou stranu se nesníží rodičovský příspěvek, porodné i peníze pro postižené.

Daň z nemovitosti u orné půdy, chmelnic, vinic, zahrad, travních porostů a rybníků s intenzivním chovem ryb zůstane na současné úrovni a nestoupne na navrhovaný dvojnásobek.

Okruh nezdanitelného naturálního plnění pro představitele státní moci se rozšíří. Politici, soudci apod. nebudou muset danit například výdaje na leteckou dopravu, stravování, výdaje na ubytování...

Kurzy

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,130 25,250
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články