RU-486 - Potratová pilulka byla schválena

26. 6. 2013 – 17:55 | Zdravotnictví | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

RU-486 - Potratová pilulka byla schválena
Pravidla používání potratové pilulky jsou prakticky totožná jako u miniinterrupce. Ilustrační foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Pilulka s názvem RU-486, po jejímž požití žena potratí, má u nás od středy platnou registraci. Stát bude zhruba 3500 korun a v prodeji bude na podzim.

Státní ústav pro kontrolu léčiv dal zelenou žádosti francouzské firmě Exelgyn, která bude potratovou pilulku v Česku distribuovat. To však podle mluvčí společnosti Šárky Janouchové neznamená, že půjdou tablety ihned do prodeje. Dřív než v říjnu či listopadu pilulka reálně dostupná nebude, píše iDnes.

Po uvedení na český trh však její opatření nebude tak jednoduché! Ústav po kontrolu léčiv ji schválil s dovětkem, že ji smí předepsat výhradně zdravotnická zařízení s lůžky, tedy potratová centra nebo nemocnice. U každého gynekologa tedy nebude dostupná.

Pravidla používání potratové pilulky jsou prakticky totožná jako u miniinterrupce. Její užití bude povolené pouze do 49. dne od poslední menstruace a cena se stejně jako u menšího potratu bude pohybovat kolem 3500 korun.

Po jejím požití žena nebude muset zůstat v nemocnici, lékaře ale bude muset navštívit celkem třikrát. Poprvé kvůli první dávce účinné látky, podruhé kvůli další, která zárodek vypudí z těla, a poté na kontrolu.

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,140 25,280
USD 23,320 23,500
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články