Rumunsko má nižší nezaměstnanost než Česko. Přesto jsme na tom "dobře"

2. 3. 2013 – 11:07 | Evropská unie | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Rumunsko má nižší nezaměstnanost než Česko. Přesto jsme na tom "dobře"
Lépe než Česká republika jsou na tom ještě Nizozemci a Rumuni, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Statistika obecné míry nezaměstnanosti v České republice u věkové skupiny 15 až 64 let zakončila leden na sedmi procentech. To je sice proti loňskému roku o 0,2procentního bodu více, přesto je v ČR pátá nejnižší nezaměstnanost v EU, jejíž průměr se podle Eurostatu pohybuje na úrovni 10,8 procenta.

O něco větší míru nezaměstnanosti v ČR tradičně vykázaly ženy (8,3 procenta), zatímco nezaměstnanost mužů očištěná od sezonních vlivů činila 6,1 procenta.

TIP: Aktuální nabídky Práce

Z celoevropského hlediska je na tom nejhůře Řecko (27 procent), následované Španělskem (26,2 procenta). Nelichotivou bronzovou příčku zaujímá Portugalsko s obecnou mírou nezaměstnanosti 17,6 procenta.

Proti tomu na opačném konci žebříčku se s nejnižší mírou nezaměstnanosti v EU nachází Rakousko (4,9 procenta). O druhou příčku se dělí Německo a Lucembursko s obecnou mírou nezaměstnanosti 5,3 procenta.

Lépe než Česká republika jsou na tom ještě Nizozemci a Rumuni, ostatní země Evropské unie, včetně sousedního Slovenska (14,9 procenta), nám mohou naši nezaměstnanost závidět.

Jan Soukup | MED

Nejlépe placené obory dle nabídek práce v ČR

 

 

 

 

 

 

Nejvyšší průměrné platy v okresech

Kurzy

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,150 25,270
USD 23,370 23,550
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články