Rusko hrozí zákazem dovozu mobilů nekompatibilních s navigačním systémem GLONASS

22. 7. 2010 – 20:44 | Věda a technika | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Rusko hrozí zákazem dovozu mobilů nekompatibilních s navigačním systémem GLONASS
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Rusko v pátek pohrozilo, že zablokuje dovoz mobilních telefonů a dalších zařízení, která nebudou slučitelná s jejich navigačním systémem GLONASS.

Ten má představovat konkurenci pro americký systém GPS, informovala agentura Reuters.

Výkonný ředitel společnosti Sistema, která se na vývoji GLONASSu podílí, Vladimír Jevtušenkov sdělil, že firma již vedla rozhovory ohledně technologických otázek se společnostmi jako je Nokia, Siemens a Motorola

"Je dobré, aby naši partneři pochopili, že budeme hájit naše zájmy a podporovat naše výrobky," řekl ruský premiér Vladimír Putin. Jevtušenkov Putinovi řekl, že firmy přijaly varování z ruské strany. Jevtušenkov očekává, že zařízení slučitelná se systémem GLONASS by se mohla začít masově vyrábět již v roce 2011.

Podle návrhu Sistemy navigace pro spotřebitele v Rusku bude muset mít i přijímač pro systém GLONASS. To by podle agentury Reuters mohlo vést výrobce potřebného zařízení k přesunu části výroby do Ruska.

Rusko vyvíjí navigační systém GLONASS již od roku 1976, ale prozatím se mu nedaří masově vyrábět zařízení, které s ním bude slučitelné. Agentura Reuters uvedla, že Rusko podobně jako Indie, se snaží omezit závislost na systému GSP, který kontrolují Spojené státy.

-Simone Radacicova, Mediafax

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,310
USD 23,380 23,480
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články