Rusko začne dodávat plyn do Evropy přes Nord Stream

3. 10. 2011 – 20:06 | Energie | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Rusko začne dodávat plyn do Evropy přes Nord Stream
Kapacita první linie plynovodu, která má od listopadu dodávat plyn klientům, je 27,5 miliardy kubíků plynu ročně, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Rusko začne dodávat plyn přes plynovod Nord Stream po dně Baltského moře do Německa v plném provozu 8. listopadu. Informovala o tom v pondělí agentura AFP.

"Stane se to 8. listopadu," uvedl šéf ruského plynárenského gigantu Gazprom Alexej Miller na setkání s ruským premiérem Vladimirem Putinem.

Miller nevyloučil, že Rusko přikročí podle vývoje poptávky k budování dalších plynovodů, které přivedou plyn do Evropy přes Baltské moře. Gazprom údajně uzavřel kontrakty na dodávku plynu přes Nord Stream s odběrateli v Německu, Dánsku, Nizozemsku, Belgii, Francii a Británii.

TIP: Plyn od listopadu zdraží o desítky korun měsíčně

Miller se rovněž vyjádřil i k plynovodu South Stream, který má přivádět plyn do Evropy jižní cestou přes dno Černého moře do Bulharska, Srbska, Maďarska, Slovinska, Rakouska a Itálie. "Projekt bude dokončen k prosinci 2015 a první plyn bude směřovat k zákazníkům," řekl Miller.

"Ruská vláda bude co nejbedlivěji sledovat, co se děje kolem Gazpromu. Požaduji od vás, abyste mě o všem včas informoval," řekl Putin Millerovi v souvislosti s nedávnými prohlídkami, které nechala Evropská komise provést u odběratelů a dceřiných firem Gazpromu. "Je nutné spolupracovat s orgány zemí, kde působíte, musíte být otevření a pomáhat při prověrkách, předkládat objektivní a celistvé informace," dodal Putin.

Technologické provozní testy plynovodu Nord Stream začaly v úvodu září. Nord Stream byl vybudován nákladem 7,4 miliardy dolarů (zhruba 135,6 miliardy Kč). Odběratelé v Evropě si od jeho vybudování slibují nižší cenu plynu, která nebude zatížena poplatky za tranzit přes východoevropské státy. Plynovod bude dlouhý 1124 kilometrů a začíná v ruském Vyborgu a končí v Greifswaldu na severovýchodě Německa.

"Máme již postaveno 700 km, to je o 60 procent," dodal Miller.

Kapacita první linie plynovodu, která má od listopadu dodávat plyn klientům, je 27,5 miliardy kubíků plynu ročně. Po dokončení druhé linie na podzim příštího roku se má kapacita zvýšit na dvojnásobek.

-Tomáš Králícek | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,250
USD 23,520 23,620
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články