Růst české ekonomiky příští rok zpomalí na 0,3 procenta

5. 10. 2011 – 18:49 | Ekonomika | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Růst české ekonomiky příští rok zpomalí na 0,3 procenta
Růst HDP ve střední Evropě by příští rok měl dosáhnout jen 1,4 procenta po letošních 2,9 procenta, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Růst české ekonomiky v příštím roce zpomalí na 0,3 procenta, průměrný růst HDP v zemích střední a východní Evropy (CEE) pak zpomalí na 2,3 procenta, region však stále poroste výrazně rychleji než eurozóna. Vyplývá to z makroekonomické analýzy Raiffeisen Bank International (RBI) zveřejněné ve středu.

Zatímco v letošním roce očekává RBI růst české ekonomiky o 1,9 procenta, v příštím roce by mělo dojít k výraznému zpomalení až na 0,3 procenta. Průměrná roční míra inflace by v České republice letos měla dosáhnout 1,8 procenta a příští rok 2,4 procenta.

Podle aktuální analýzy však na tom bude hůře i celý region střední a východní Evropy. "Současná velmi nejistá situace v eurozóně – kde hlavní ukazatele ukazují na recesi a dluhová krize eskaluje z jednoho příběhu do druhého – má negativní důsledky i pro region střední a východní Evropy," prohlásil hlavní ekonom Raiffeisen Bank International (RBI) Peter Brezinschek.

RBI tak výrazně snížila odhad růstu zemí CEE pro rok 2012 na 2,3 procenta, letos by růst HDP měl dosáhnout 3,2 procenta. Země CEE tak sice výrazně zpomalují, přesto však jejich růst zůstává vyšší než odhady pro eurozónu, kde RBI letos očekává růst o 1,6 procenta a v příštím roce pouze o 0,2 procenta. Region se tak bude dále přibližovat zemím eurozóny, růst HDP by v zemích CEE měl být až do roku 2015 o 1,5 až 2,0 procentního bodu ročně rychlejší.

Dopad potíží eurozóny na země CEE bude podle studie způsoben především velkou závislostí na exportu (až 85 procent všech vývozů ze zemí CEE směřuje do Evropské unie) a úzkým propojením bankovního sektoru. Nejvíce by přitom mělo dojít ke zpomalení u zemí střední Evropy, které jsou s eurozónou nejvíce propojeny.

Růst HDP ve střední Evropě by tak příští rok měl dosáhnout jen 1,4 procenta po letošních 2,9 procenta. Oproti tomu v zemích Společenství nezávislých států by růst měl dosáhnout i v příštím roce tří procent, v zemích jihovýchodní Evropy 1,6 procenta. RBI zároveň zveřejnila i samostatné odhady pro Rakousko, kde očekává v příštím roce stagnaci HDP na 0,4 procenta.

Trendy vedoucí k recesi zároveň oslabí inflační tlaky, a to především v oblasti komodit a energií, cena ropy by například v roce 2012 měla klesnout o 15 procent. "Vzhledem k restrukturalizaci řeckého dluhu se dá očekávat snižování úrokových sazeb v eurozóně k jednomu procentu nebo i níže. To bude mít dopad i na středoevropské centrální banky, ke snížení sazeb by mohlo dojít v Polsku a na historicky nejnižších úrovních zůstanou i nadále sazby v České republice," dodal Brezinschek.

Podle aktuální studie RBI by ve druhé polovině roku 2012 měly posilovat i středoevropské měny. Ve stejném období by mělo dojít i ke stabilizaci a obratu na akciových trzích, negativní faktory podle Brezinscheka budou převládat až do jara příštího roku. „I když tržní hodnoty některých společností už vypadají lákavě, nesmíme zapomínat na to, že ještě dojde ke snižování odhadů růstu i výnosů,“ varoval ekonom.

Kvůli přetrvávajícím rizikům tak RBI v regionu doporučuje především investice do defenzivních akcií, mezi které patří například Oesterreichische Post či stavební firma conwert. Mezi další doporučované tituly patří polské TPSA a PGE a ruský Polymetal.

-Filip Sušanka | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,320 23,500
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články