S politickou situací je spokojeno pouze jedno procento obyvatel ČR

31. 10. 2011 – 20:09 | Životní styl | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

S politickou situací je spokojeno pouze jedno procento obyvatel ČR
Jakkoli jsou říjnové výsledky práce politiků negativní, v minulosti bylo ještě hůř, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Politickou situaci v České republice považuje za částečně uspokojivou jen osmina lidí, zcela spokojené je pouze jedno procento obyvatel země. Vyplývá to aspoň z říjnových dat Střediska empirických výzkumů (STEM).

Určitě nespokojených lidí je podle šetření 43 procent, téměř stejný počet (44 procent) má na politickou situaci negativní názor aspoň z části.

Nejlépe veřejnost nahlížela na práci prezidenta, který ji dělal velmi dobře podle šesti procent oslovených. Další dvě pětiny respondentů mu přiřkly aspoň částečné zásluhy. Poměrně nebo velmi negativně vnímalo počínání Václava Klause 51 procent lidí.

Práce vlády i parlamentu byla podle šetření STEM obdobně bídná. Tým Petra Nečase i obě parlamentní komory zcela kladně ohodnotil jenom jeden člověk ze sta. Vláda i sněmovna si pak ve své práci vedla aspoň částečně dobře podle pětiny lidí. Zbylých 80 procent oslovených ohodnotil instituce negativně, a to buď zčásti (51 procent), nebo úplně (28 až 29 procent).

Hodnocení práce politiků nebo politických orgánů je výrazně závislé na stranických preferencích, potvrdil průzkum. Vládu a parlament chválili až na výjimky jen příznivci ODS a TOP 09. Pravicoví voliči měli také kladnější pohled na počínání prezidenta.

Jakkoli jsou říjnové výsledky práce politiků negativní, v minulosti bylo ještě hůř. Letos v létě byla souhrnné hodnocení kladných anebo aspoň částečně kladných odpovědí na dotaz s politickou spokojeností jen devítiprocentní – podobně jako po konci téměř roční kampaně před sněmovními volbami v roce 2010.

-Jan Kálal | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,130 25,250
USD 23,340 23,520
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články