Schválená penzijní reforma se rozpadá? Rozhodne Google a poradci

12. 11. 2012 – 11:59 | Penze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Schválená penzijní reforma se rozpadá? Rozhodne Google a poradci
O úspěchu či neúspěchu schválené důchodové reformy nyní rozhodnou poradci a Google, Foto:NašePeníze.cz | zdroj: NašePeníze.cz

O vstupu do státního druhého pilíře důchodové reformy se bude téměř polovina Čechů rozhodovat po poradě s rodinou či přáteli, největší vliv však na ně budou mít informace z internetu a téměř polovina z nich požádá o radu finančního poradce. Naopak jen pětina Čechů uvažuje o konzultaci s bankou nebo penzijním fondem. Vyplývá to z průzkumu který zpracovala společnost Perfect Crowd.

Průzkum také odhalil, že 6 z 10 Čechů se domnívá, že má dostatek informací o chystané důchodové reformě. V praxi je ale situace jiná. „O důchodové reformě slyšíme takřka denně, a tak vzniká falešný dojem, že všichni vědí a musí vědět, o co jde. Z našich zkušeností ale vyplývá, že lidé sice mají pocit, že mají dostatek informací, ale podstatě změn plně nerozumí. Jen málokdo je schopen provést svou vlastní finanční rozvahu, zda se mu vstup do druhého pilíře vyplatí nebo ne. Navíc rozhodnutí o vstupu do II. pilíři není závislé pouze na suché matematice,“ komentuje hlavní analytik společnosti AWD Tomáš Rampula závěry průzkumu.

Důchodovou reformu opakovaně, po prezidentském vetu, schválila Poslanecká sněmovna a na začátku příštího roku se tak může naostro rozběhnout. Levicové strany sice hrozí, že navrhovanou reformu zruší nebo výrazně upraví, pokud budou v příští vládě, na druhou stranu reformovat současný penzijní systém je evidentně nezbytné, a situaci bude muset řešit jakákoliv vláda.

Většinu lidí v této souvislosti čeká závažné životní rozhodnutí. „Určitě je dobře, že lidé stále častěji správu svých financí konzultují s odborníky, bez ohledu na to, zda jde o finančního poradce nebo osobního bankéře,“ doplňuje Rampula.

Odborník na finanční produkty a šéfredaktor finančního serveru Martin Slapnička uvedl "Penzijní reforma jak je nastavena není zcela špatná. Umožňuje prostě s jinou formou státní podpory dlouhodobě spořit ať konzervativně, nebo rizikově. Problémem je skutečně nemožnost po podpisu smlouvy vycouvat a změnit své rozhodnutí. Osobně na dotazy okolí reaguji tak aby si hlavně do konce listopadu 2012 uzavřeli současné penzijní připojištění, které od roku 2013 ztratí mnoho zásadních výhod. Do nového systému penzí pak vkročit později až bude více jasněji o vývoji politické scény i úspěšnosti fondů."

Pouze 1 z 10 Čechů v produktivním věku chce podle průzkumu STEM nyní vstoupit do druhého pilíře spoření na důchod. Větší zájem o spoření na důchod je pak ve městech nežli na venkově. Muži i ženy mají téměř shodné preference.

Typický Čech si na penzi sám spoří v průměru 500 Kč měsíčně. Experti ale již delší dobu upozorňují, že úspory musí být výrazně vyšší, pokud si lidé chtějí ve stáří udržet svou životní úroveň.

Penzijní reforma se vyplatí jen lidem s vysokými příjmy

„Zájem o druhý pilíř je prozatím vlažný, vyplatí se jen lidem, kteří mají nadstandardní příjmy nebo mají do důchodu daleko. Obě tyto podmínky však splňuje jen málokdo,“ komentuje první výsledky AWD Penzijního barometru Tomáš Rampula, hlavní analytik společnosti AWD a doplňuje: „Podzimní prezidentské veto, nízká obliba vládní politiky vyjádřená v krajských volbách a nejasnosti okolo dalšího vývoje jednání ve Sněmovně ještě snížily zájem lidí o druhý pilíř.“

Vstup do druhého, soukromého důchodového pilíře bude podle plánů vlády možný od 1. ledna 2013, a to pro všechny osoby starší 18 let, které ještě nepobírají důchod. Lidé starší 35 let (podle věku k 1. lednu 2013) to budou moci udělat jen do 1. července 2013, mladší pak nejpozději do konce kalendářního roku, ve kterém dosáhnou 35 let. O důchodové reformě včetně zavedení druhého pilíře však stále ještě jedná Parlament. „Přehlasování prezidentského věta ve sněmovně a tedy definitivní schválení penzijní reformy by však mělo odstartovat marketingové kampaně nových penzijní společností. Očekáváme tedy obecný nárůst zájmu o penzijní spoření,“ uzavírá Rampula.

Kurzy

Kurzovní lístek: 24.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,240 25,360
USD 23,560 23,740
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články