Schválení úvěru na vodovody a kanalizace míří k prezidentovi

26. 3. 2009 – 11:56 | Domácí | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Schválení úvěru na vodovody a kanalizace míří k prezidentovi
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Senát dnes svým rozhodnutím postoupil návrh na přijetí úvěru od Evropské investiční banky prezidentovi. Jedná se o další podstatný krok pro zahájení programu Výstavba a obnova infrastruktury vodovodů a kanalizací II. Tento program bude spravovat celkem 9,1 miliardy korun a bude zaměřen na výstavbu vodovodů, kanalizací a čistíren odpadních vod, zároveň bude poskytovat podporu spolufinancování staveb z Operačního programu životní prostředí.


\"Úvěr představuje třetinu prostředků v připravovaném programu Výstavba a obnova infrastruktury vodovodů a kanalizací II. Těší mne, že legislativní proces běží rychle a že bude možné rozběhnout program co nejdříve,\" řekl ministr zemědělství Petr Gandalovič. Celý program by měl startovat v nejbližších měsících, proto bylo důležité, aby byl legislativní proces co nejkratší, sněmovna tento úvěr schválila již v prvním čtení ve zrychleném režimu. V současnosti putuje zákon o úvěru k podpisu prezidenta.

\"Tento program bude podporovat napojování obcí na zdroje pitné vody dostatečně odolné vůči klimatickým výkyvům a výstavby kanalizací a čistíren odpadních vod v obcích pod 2 000 obyvatel, které by takovéto projekty nemohly financovat z vlastních zdrojů,\" doplnil ministr Gandalovič. Výstavba vodovodů a kanalizací v menších obcích je z důvodů rozptýlené zástavby velmi náročná, a malé obce nejsou schopny tyto akce z vlastních omezených rozpočtů realizovat. O prostředky na budování vodovodů a kanalizace je dlouhodobě velký zájem, tento typ projektů zvyšuje jak kvalitu života tak zároveň chrání životní prostředí.

Kurzy

Kurzovní lístek: 18.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,240 25,360
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články