Se státem garantovaným penzijním fondem se nepočítá

2. 5. 2011 – 14:01 | Penze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Se státem garantovaným penzijním fondem se nepočítá
Zaměstnancům se zvýší odvody na sociální pojištění z nynějších 6,5 na minimálně 8,5 procenta. Tato částka se rozdělí, 3,5 procenta půjde do státního systému, zbytek do soukromých fondů, Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Reforma důchodového systému v Česku dostala svoji první paragrafovou podobu. V pondělí řekl ředitel odboru sociálního pojištění ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) Jiří Král, podle kterého dokument nezmiňuje zřízení státem garantovaného penzijního fondu.

První verze paragrafů je hotová a je vnitřním připomínkovém řízení na ministerstvu financí. Ve středu se máme sejít s paní náměstkyní (Klárou) Król a řekneme si, jaké kroky budou následovat," uvedl Král pro Mediafax s tím, že práce expertních týmů už velmi pokročily.

"V současné době návrh na vznik státem garantovaného fondu neobsahuje," zmínil Král s tím, že je možné ho do zákona ještě dodat. "Je otázka, nakolik je to smysluplné. Obecně platí, že každá garance něco stojí a budeme-li chtít hodně garantované výnosy, nebudou vysoké," doplnil ředitel odboru sociálního pojištění ministerstva práce a sociálních věcí. Klasickým příkladem je podle něj už 17letá česká zkušenost s penzijním připojištěním, které garantované je, ale jehož výnosy se pohybují na úrovni inflace.

<%Anketa256%>

Požadavek vzniku státem garantovaného fondu jako součásti důchodové reformy naposledy zmínil exministr dopravy a poslance VV Vít Bárta po schůzce s představiteli odborů, na které uvedl i to, že se zasadí, aby reforma nebyla "mejdanem pro bankovní domy". Už dříve, například v březnu na Žofínském fóru, myšlenku fondu se státní garancí obhajoval premiér Petr Nečas (ODS). Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) takový fond ale odmítá. (Čtěte také: Petr Nečas: Měl by vzniknout státem garantovaný penzijní fond , Proč by neměl být státem řízený fond se dočtete v článku Petra Zámečníka "Státní penzijní fond? Raději ne...")

Vláda Petra Nečase (ODS) zatím v polovině dubna schválila čtyřstránkový dokument, který popisuje hlavní principy důchodové reformy. Mezi nimi je i to, že každá z bank umožňující nové penzijní připojištění bude nabízet čtyři fondy, které se budou lišit investičními profily, strukturou portfolia a souvisejícími riziky. 

Má jít o dynamický, vyvážený, konzervativní i všeobecný fond, přičemž "všeobecný fond bude investovat výhradně do státních dluhopisů ČR, případně do přesně určených dluhopisů dalších zemí EU nebo OECD".

Důchodová reforma se vyplatí jen třetině Čechů, co ostatní?

 

Podle Krále zatím MPSV pracuje s tím, že vláda by měla po mezirezortním připomínkovém řízení dostat paragrafovou podobu důchodové reformy k projednání do konce června letošního roku.

Vládou schválené hlavní principy důchodové reformy počítají s tím, že už v průběhu roku 2012 by stávající penzijní společnosti měly získat nové licence, které jim umožní poskytovat pojištění v tzv. druhém pilíři, který lidem umožní vyvést si část peněz odváděných státu právě na účty soukromých fondů.

Dokument také zmiňuje nutnost pro všechny lidi starší 35 let rozhodnout se ještě během roku 2012, jestli nějaké peníze ze státního systému do soukromé sféry vyvádět budou, nebo ne. Při současném průběhu jednání o důchodové reformě je ale Král skeptický k tomu, že se tyto termíny podaří dodržet.

"Záleží na tom, kdy bude dopracovaný a schválen návrh dalšího zákona, který transformuje současný systém penzijního připojištění se státním příspěvkem, a jak bude přelicencování v praxi fungovat," uvedl ředitel odboru sociálního pojištění ministerstva práce a sociálních věcí. "Myslím si, že by bylo lepší, kdyby se lhůta pro rozhodování o několik měsíců prodloužila, aby občané opravdu věděli, kdo jsou jednotlivé subjekty, jaká jsou pravidla v systému, než se rozhodnou někam vstoupit. Měli by mít co nejvíc informací."

Základem důchodové reformy je vytvoření druhého pilíře, který přibude k současnému průběžně financovanému systému. Navrhované řešení předpokládá systém s dobrovolným vstupem. (TIP: Spočítejte si, kolik si můžete díky reformě naspořit na penzi)

Pojištěnci budou moci přesměrovat do druhého pilíře tři procentní body ze svých současných odvodů na sociální pojištění. Podmínkou je, aby si další dva procentní body přidali z vlastních peněz.

V praxi to bude znamenat, že se zaměstnancům zvýší odvody na sociální pojištění z nynějších 6,5 na minimálně 8,5 procenta. Tato částka se rozdělí, 3,5 procenta půjde do státního systému, zbytek do soukromých fondů.

Starobní důchod z druhého pilíře má být vyplácený v jedné ze tří podob, které se budou lišit vztahem účastníka systému ke smrti. Na výběr bude důchod na 20 let, důchod do konce života, nebo výplata peněz ještě tři roky po smrti.

Možnost vyvádět peníze ze sociálního pojištění do soukromých fondů by měla začít podle představ vlády fungovat od začátku roku 2013.

________________________________________________________________________________

Spočítejte si:

- Starobní důchod od státu (podle současných pravidel)

- Kolik si naspoříte na stáří: Penzijní připojištění
________________________________________________________________________________

 

Průměrný příjem průměrný důchod nezaručí!

 

Jak vám zhodnotily penzijní fondy úspory? Žádná sláva!

 

Spoření na důchod do soukromých fondů se vyplatí a to všem

 

-Jan Kálal | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články