Šéf ČNB: Česká konkurenceschopnost v Evropě stoupá

13. 3. 2012 – 20:18 | Domácí | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Šéf ČNB: Česká konkurenceschopnost v Evropě stoupá
V posledních dvou čtvrtletích se Česká republika podle Singera hospodářsky pohybuje v pásmu velmi mělké recese, Foto: ČNB | zdroj: NašePeníze.cz

Jedním z největších problémů moderního světa je předlužování, navíc dnešní ekonomiky neumí efektivně využít čas, který by mohly využít k tomu, aby předcházely fiskálním krizím. Ve svém vystoupení na Žofínském fóru to v pondělí uvedl guvernér České národní banky (ČNB) Miroslav Singer.

V posledních dvou čtvrtletích se Česká republika podle Singera hospodářsky pohybuje v pásmu velmi mělké recese. "Celou domácí ekonomiku táhnou průmyslová produkce a export," míní Singer.

"Očekáváme, že se český hospodářský růst po malých poklesech dostane do pozitivních hodnot," řekl Singer. Inflace podle něj poklesne, až dozní vliv zvýšené DPH, kvůli které se neúměrně zvyšují ceny potravin.

"Česká schopnost konkurovat na evropských trzích spíše stoupá," uvedl Singer s tím, že česká ekonomika příliš závisí na nejistém vývoji ekonomiky v zemích sjednocené Evropy. Její výkyvy se mohou odrazit i na mírné nestabilitě bankovního sektoru. Ten podle guvernéra v zásadě obstál v nedávných zátěžových testech.

-Ondrej Fér | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články