Šéf VZP Horák: Chybí nám 6 miliard korun

10. 10. 2012 – 20:04 | Zdravotnictví | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Šéf VZP Horák: Chybí nám 6 miliard korun
Celkové náklady veřejného zdravotního pojištění za loňský rok podle Ústavu zdravotnických informací a statik ČR převyšovaly příjmy o více než pět miliard korun., Foto:VZP | zdroj: NašePeníze.cz

Již během letošního roku musejí podle ředitele VZP Pavla Horáka počítat se zpožděním česká zdravotnická zařízení. Opoždění plateb se podle jeho slov může už nyní počítat v řádu dnů, Horák to uvedl ve středečním rozhlasovém pořadu Impulsy Václava Moravce.

"Pokud by se situace neřešila, tak bude zpoždění příští rok ještě narůstat. Mohlo by být i delší než týden. Pořád ale mluvíme o tom, že nám chybí v systému, na který máme rozpočet skoro 150 miliard korun, částka ve výši šest miliard korun," uvedl Horák.

Za ztráty pojišťoven je podle něho plně odpovědné ministerstvo zdravotnictví, protože nedokáže prosadit zákony, které by pojišťovnám zajistily finanční stabilitu.

"Neřekl bych, že ministerstvo přímo zadlužuje systém zdravotních pojišťoven, nicméně neučinilo žádné kroky pro to, aby se v něm obnovovala rovnováha," vysvětlil Horák a dodal: "Ministerstvo zdravotnictví tvoří legislativu i podzákonné normy. Makroekonomicky se však v tom systému od roku 2006 nezměnilo prakticky nic."

Celkové náklady veřejného zdravotního pojištění za loňský rok podle Ústavu zdravotnických informací a statik ČR převyšovaly příjmy o více než pět miliard korun. Výdaje systému na jednoho Čecha vloni činily 21 155 korun, což bylo o 1,3 procenta více než o rok dříve.

Jan Soukup | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,630 23,810
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články