Senát schválil zrušení knihy jízd pro malé a střední podnikatele

24. 7. 2009 – 8:04 | Podnikání | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Senát schválil zrušení knihy jízd pro malé a střední podnikatele
Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

V loňském roce byla povinnost vést knihu jízd vyhlášena podnikatelskou Absurditou roku. Zrušení knihy jízd znamená, že namísto dosavadního vedení evidence služebních jízd si podnikatelé budou moci nově započítat do nákladů paušální odpočet 5000 korun měsíčně za jedno služební auto. Tento odpočet bude moci uplatnit na maximálně tři firemní automobily.


Nyní novelu dostane k podpisu prezident republiky. Návrh na zrušení povinnosti vést knihu jízd by měl podle Ministerstva průmyslu a obchodu přinst úspory až 850 milionů korun.

Zrušení knihy jízd obsahuje poslanecká novela zákona o správě daní a poplatků, kterou ve sněmovně předložil poslanec ODS Michal Doktor.

- kniha jízd má odzvoněno
- Služební automobil k soukromému využití, jaký je nový zákon?
- Změnil se zákon o daních z příjmů, pomoci má zkrácení doby odpisování hmotného majetku

Podle poslance Doktora není možné, aby podnikatelé kombinovali paušály na auta spolu s výdajovými paušály, které senát schválil ve středu. Toho se obávali někteří senátoři.

„Schválení tohoto návrhu je dlouho očekávanou a vítanou zprávou pro naše podnikatele, kterým se tak o další kousek zjednoduší jejich činnost. Hospodářská komora zrušení knihy jízd sama iniciovala a dlouhodobě prosazuje a jsme rádi, že i senátoři podpořili zrušení této nesmyslné povinnosti, která podnikatele bez jakéhokoliv efektu pouze zbytečně zatěžuje,“ reagoval prezident Hospodářské komory České republiky Petr Kužel.

Novela má nabýt účinnosti od příštího ledna. Podnikatelé ale budou moci výhody paušálního odpočtu nákladů využít již v daňovém přiznání za letošní rok. Podle MPO budou moci podnikatelé poprvé využít tento paušál od 1. října letošního roku. Pokud ale služební auto nevyužívají výlučně k podnikání, budou si moci odečíst měsíčně nejvýše 4000 korun.

\"Věříme, že jednotlivá ministerstva budou v trendu snižování administrativní zátěže a rušení zbytečných byrokratických opatření pokračovat. Doufáme, že se vláda pokusí maximálně dodržet svůj závazek do konce roku 2010 snížit administrativní zátěž o 20 procent,\" dodal Kužel s tím, že zbytečná opatření a nařízení, jako je například kniha jízd, život tuzemských firem pouze stěžují a zdražují.

Kurzy

Kurzovní lístek: 24.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,570 23,750
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články