Ševčík: Buďme hrdí, že jsme konečně nepodepsali něco nadiktovaného Německem a Francií

3. 3. 2012 – 9:15 | Evropská unie | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Ševčík: Buďme hrdí, že jsme konečně nepodepsali něco nadiktovaného Německem a Francií
Smlouva bude platná v zemích eurozóny. V ostatních zemích Evropské unie, které ji podepsaly, vstoupí ale v platnost až od doby, kdy tyto státy přijmou euro., Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Česko se nemusí obávat záporných důsledků toho, že se jeho vláda nepřipojila k dohodě o rozpočtové odpovědnosti, kterou v pátek podepsali lídři pětadvaceti ze sedmadvaceti členských zemí unie. Agentuře Mediafax to v pátek řekli oslovení ekonomové.

"Můžeme být hrdí, že jsme poprvé od mnichovské dohody konečně nepodepsali něco, co nám naoktrojovaly Německo a Francie," řekl Mediafaxu děkan národohospodářské fakulty VŠE Miroslav Ševčík. "Není třeba se obávat, že bychom z Unie přestali dostávat finanční zdroje. Měli bychom za to spíš být rádi, protože vzhledem k tomu, co Unie chce výměnou, není o co stát."

Podle ředitelky společnosti Next Finance Markéty Šichtařové se česká vláda zachovala rozumně. "Unie nás nemá jak a proč trestat," je přesvědčená. "Zachovali jsme se jako svéprávný stát. Až se Unie probere ze současného pobláznění, patrně postoj české vlády a vlády Velké Británie uzná jako jediný přijatelný."

Smlouva bude platná v zemích eurozóny. V ostatních zemích Evropské unie, které ji podepsaly, vstoupí ale v platnost až od doby, kdy tyto státy přijmou euro. Česká republika a Velká Británie se jako jediné k paktu nepřipojily.

-Ondrej Fér | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články