Sexuální obtěžování potká každého desátého zaměstnance

12. 8. 2010 – 11:28 | Práce | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Sexuální obtěžování potká každého desátého zaměstnance
Až sedm procent zaměstnanců se v pracovní době stalo terčem fyzického útoku rozčíleného kolegy, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Tzv. sexuální harašení na pracovišti je podle globálního průzkumu agentury Reuters a společnosti Ipsos na nebezpečně vysoké úrovni a jeden z deseti zaměstnanců se stal obětí obtěžování od nadřízeného.

Ve čtvrtek to uvedla agentura Reuters.

Z 12 tisíc oslovených ve 24 zemích zažilo sexuální obtěžování nejvyšší procento zaměstnanců v Indii (26 procent). Následovala Čína, kde sexuální harašení zažilo 18 procent oslovených, Saudská Arábie s 16 procenty, Mexiko s 13 procenty a Jižní Afrika s 10 procenty.

V Itálii bylo sexuálně obtěžováno na devět procent zaměstnanců, zatímco v Brazílii, Rusku, Jižní Koreji a Spojených státech se s tímto druhem obtěžování setkalo osm procent oslovených.

 

Psali jsme dříve: Kyberšikana i stalking je všude kolem nás, koho se týká?

 

Průzkum přichází v době, kdy se zdá, že problém se sexuálním harašením roste a krátce poté, co vyšlo najevo několik případů harašení ve vysoce postavených pozicích. Svou funkci musel kvůli vyšetřování sexuálního obtěžování minulý týden opustit například výkonný ředitel počítačového gigantu Hewlett-Packard Mark Hurd. Podobně musel svou funkci v červnu opustit i Mark McInnes, šéf australského maloobchodního řetězce David Jones, který se přiznal k "nevhodnému chování" vůči ženským podřízeným.

"V případech, kdy se nadřízení snaží mít sex podřízenými jen proto, že pro ně pracují a ne pro to, že chtějí skutečný vztah, tak to není jen obtěžování, to je vykořisťování," prohlásil John Wright, viceprezident výzkumné společnosti Ipsos.

Nejméně případů sexuálního obtěžování zažili zaměstnanci ve Švédsku a Francii, kde je ohlásila pouze tři procenta lidí. O procentní bod více lidí bylo obtěžováno v Británii a Austrálii, pět procent zaměstnanců se s tím setkalo v Polsku, Německu a Belgii, šest procent ve Španělsku, Japonsku, Kanadě a Argentině. Sexuální obtěžování ohlásilo i sedm procent zaměstnanců v Maďarsku.

Podle Wrighta většinou sexuální obtěžování hlásí jen zaměstnanci do 35 let věku.

Průzkum také ukázal, že až sedm procent zaměstnanců se v pracovní době stalo terčem úmyslného fyzického útoku rozčíleného kolegy nebo manažera. Nejvíce těchto případů se opět stalo v Indii, kde se obětí stalo 25 procent zaměstnanců, nejlepší situace je opět ve Švédsku, kde to bylo jen pouhé procento lidí.

"Kultura na pracovišti, která odpouští nebo nekontroluje, zda se zaměstnanci mezi sebou ve vzteku nefackují, mlátí pěstí, nakopávají nebo strkají, vytváří atmosféru produktivity z obav a zastrašování, což je v podstatě jen další forma vykořisťování," prohlásil Wright.

-David Vandrovec, Mediafax

Kurzy

Kurzovní lístek: 18.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,240 25,360
USD 23,580 23,760
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články