Shell má problém uhradit miliardu dolarů, které dluží Íránu za ropu

25. 3. 2012 – 19:19 | Firmy | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Shell má problém uhradit miliardu dolarů, které dluží Íránu za ropu
EU a USA vyhlásily embargo na íránskou ropu jako reakci na tamější program jaderného zbrojení. Írán na oplátku přestal akceptovat platby v amerických dolarech., Foto: Shell | zdroj: NašePeníze.cz

Společnost Royal Dutch Shell (Shell) má problémy s úhradou jedné miliardy dolarů (18,67 miliardy korun) Íránu za surovou ropu, v cestě jí stojí embargo Evropské unie a USA, kvůli kterému je zpracování platby Íránu takřka nemožné. V neděli o tom informovala agentura Reuters.

Dluh společnosti Shell vůči National Iranian Oil Co (NIOC) odpovídá zhruba čtyřem velkým plně naloženým tankerům, případně osmi milionům barelů surové ropy.

„Na vyřešení problému s úhradou peněz tvrdě pracujeme,“ uvedli k nastalé situaci zástupci společnosti Shell, kteří si nepřáli být jmenováni. Jedná se podle nich o velmi citlivou a obtížnou záležitost. Cílem Shell je pokračovat v dobrých vztazích s Íránem i přes trvající finanční sankce.

Tiskový mluvčí společnosti Shell odmítl celou situaci kolem nezaplacených závazků komentovat.

S denním kontraktem na 100 tisíc barelů ropy je Shell druhým největším odběratelem íránské ropy společně s francouzským energetickým koncernem Total. Na prvním místě je turecká společnost Tupras.

EU a USA vyhlásily embargo na íránskou ropu jako reakci na tamější program jaderného zbrojení. Írán na oplátku přestal akceptovat platby v amerických dolarech. Tato opatření téměř znemožnila úhrady za ropu formou bankovního převodu. Indie a Čína, které embargo bez rezoluce OSN odmítly, začaly platit Íránskou ropu zlatem.

Odborníci uvádějí, že tlak USA a EU začíná skutečně fungovat. Možností pro nakupující, jak se z platebních problémů dostat, by podle nich mohla být dubajská Noor Islamic Bank. Ta by přijímala platby za íránskou ropu v dolarech a pro NIOC by je přeposílala v jiných měnách, které Írán akceptuje.

Royal Dutch Shell, zkráceně označovaná jen Shell, je mezinárodní britsko-nizozemská globální petrolejářská akciová společnost s obchodními aktivitami ve více jak 140 zemích světa. Shell je největší soukromá petro společnost v Evropě a druhá největší na světě (měřeno dle celkových tržeb). Hlavními obchodními aktivitami jsou vyhledávání, těžba, přeprava a marketing uhlovodíků (ropa a zemní plyn).

-Jan Soukup | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 18.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,270 25,390
USD 23,640 23,820
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články