Člověk na dálkové ovládání
zdroj: tisková zpráva

Člověk na dálkové ovládání

28. 10. 2005 18:18 | Hardware | autor: Redakce Games.cz |

Dálkové ovládání se obvykle používá k řízení pohybů modelů letadel, autíček, maximálně pro vojenské nebo policejní roboty.

Ale rádiem řízený člověk? Jestli se vám zdá tato myšlenka zdá pošetilá nebo příliš fantastická, tak rychle uberte plyn. V nejbližší budoucnosti se s něčím takovým asi nesetkáte, ale až jednoho dne uvidíte vcházet do banky člověka s pistolí v ruce a s podivnými sluchátky na hlavě, můžete vzít jed na to, že tam není úplně dobrovolně.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Nippon (Telegraph & Telephone Corp., NTT) totiž vyvíjel zařízení, které mělo původně přinést větší a realističtější zážitky z počítačových her. Záhy se však zjistilo, že se dá použít i trochu jinak. Osoba toužící po zcela ojedinělých zážitcích si na hlavu nasadí speciální "sluchátka", která potom zleva doprava a zprava doleva přes jeho hlavu posílají do mozku modulované mikro elektrické impulsy. A to podle toho, jak se pohybuje joystick na dálkovém ovladači. Technologie se jmenuje GVS (Galvanic Vestibular Stimulation) a stimuluje citlivé nervy vnitřního ucha, které pomáhají člověku udržovat rovnováhu.

Když se pohne páčkou na dálkovém ovladači třeba doleva, pocítí osoba se "sluchátky" na hlavě nutkavou potřebu pohybovat se tímto směrem. Stimulátor mozku "řekne", že tělo ztrácí rovnováhu a ten na to zareaguje vysláním impulsu přes nervový systém do nohou. Protože jde o pohyb ryze reflexivní, pohne se noha osoby dřív, než si to ovládaný jedinec vůbec uvědomí. Paradoxně tak může člověk dálkově ovládat i sám sebe, držet v ruce ovladač a řídit jím své kroky. Akorát se při tom cítí jako opilý. Někteří si to proto užívají a jiní se při tom cítí nekomfortně. Vyvíjí se i další využití, jako třeba Virtual Dance Experience. To je program synchronizovaný s hudbou, který má donutit člověka tančit. Komerční využití tohoto zařízení se zatím neplánuje. Otázka ale jako tradičně nezní "zda", ale "kdy". Každopádně, vítejte v Matrixu…
zdroj: MSNBC

cappy

Nejnovější články