Podrobnosti o online službě PS3
zdroj: tisková zpráva

Podrobnosti o online službě PS3

25. 10. 2006 0:00 | Preview | autor: Redakce Games.cz |

Jak to bude se stahováním dem, s obdobou Live Arcade, s uživatelským rozhraním, placením za online hraní či brouzdáním.

Často diskutovaná online podpora u příchozí konzole PS3 dostává v posledních dnech stále konkrétnější obrysy a hráči tak konečně získávají povědomí, co že vlastně čekat. Pod službou PlayStation Network Platform se bude skrývat podle všeho tvrdá konkurence pro Xbox Live, která nabídne možnost různých forem komunikace (např. video chat), stahování PS3 demo verzí her, trailerů, ale též unikátních hříček (na způsob Xbox Live Arcade) jako je flOw, tady již za budgetovou cenu - padla zmínka o max. hranici 15 US dolarů, potom dalšího herního obsahu (nové předměty do již existující hry, nové mapy, apod.) a v neposledku retro herních kousků, kam lze započítat 32-bitovou konzoli PSX. Sice se dříve spekulovalo také o 16-ti bitovém Mega Drive, ale Sega dala najevo, že k dohodě zatím nedošlo! PSX katalog ke stažení se má postupně rozrůstat, ze začátku tu budou toliko kousky jako Syphon Filter či Twisted Metal, ale tyto si budete moci přehrát jak na PS3, tak handheldu PSP. Má to však háček. V případě PS3 ještě není zkompletována emulace (snad ke konci roku) a u PSP se zase musí vyřešit zřejmé tlačítkové indispozice, alébrž handheld má méně buttonů než Dual Shock. Zajímavostí se zdá být, že zatímco u PS2 docházelo k vizuálnímu vylepšení přehrávaných PSX titulů, na PS3 se nic takového (směrem jak k PS2, tak PSX) dít nebude. Co se dít ale bude a vypadá to na velkou věc je možnost sdílení staženého (a zaplaceného) obsahu mezi pěti různými vlastníky PS3, přičemž v souvislosti s placením důležitá poznámka. Půjde rovnou o peníze, žádné body (které si musíte nejprve zakoupit) jako je tomu u Xbox 360…

Interface, skrze který se budete mj. připojovat k centralizované Sony síti, k níž však mají býti připojené i servery third-party firem, což později lehce rozvedu, je téměř identický s tím, jaký je k vidění u PSP. Uživatelsky příjemný a přehledný, což se týká i PlayStation Store, online portálu určenému k nakupování vámi žádaných propriet. Peníze si však budete moci nechat v kapse v případě multiplayerových hrátek, což Sony často a ráda zdůrazňuje jako nespornou výhodu oproti Xbox 360, na druhou stranu tu je strašák v podobě výše avizovaných serverů třetích stran, kde si dané společnosti dle mého mohou sami nadefinovat, za co se jim bude platit - tedy příkladně za online multiplayer, který tak bude stoprocentně gratis jenom u Sony produktů, jako je střílečka Resistance: Fall of Man. Jenom tak na okraj, další in-house akční projekt s názvem Genji: Days of the Blade půjde údajně nainstalovat na harddisk konzole a poté hrát s výhodou mnohem kratších nahrávacích časů! Že by výhodná budoucnost PS3 hraní? Na to je však současný HDD příliš malý, když se výhledově počítá i se stahováním hudby a filmů. A také s updatem operačního systému, skrze který se budou rozšiřovat funkce a možnosti PS3, přesně ve stylu PSP! Nicméně ihned po spuštění bude součástí online dispozic PS3 browsování po netu, což je featurka, která z nových konzolí už chybí pouze Xbox 360.

V závěru je tu pohled na potvrzený herní launch PS3 v Americe (všechny níže uvedené tituly se na trhu za velkou louží objeví v horizontu několika týdnů) a potom obrovská snaha Sony zamezit importu, resp. prodeji konzolí z daného regionu do jiných částí světa, v tomto případě Evropy. Sluší se připomenout, že konzole, vyjma odlišného napájení v rámci různých koutů světa, bude bez obvyklých regionálních omezení, tedy aspoň co se týče her, nikoliv již filmové produkce. Jinými slovy titul koupený např. v americkém online shopu si bez problémů zahrajete na PS3 pořízené v evropském obchodě. Tenhle prima nápad se však již nevztahuje na PS2 hry a je tudíž vysoce pravděpodobné, že i u PSX herní knihovny bude stejná bariéra. Což by ovšem s ohledem na plánovaný model digitální distribuce byla obrovská škoda, protože v NTSC verzích se vyskytovala a stále vyskytuje řada nezapomenutelných skvostů! Ale vraťme se zpátky k americkému startu PS3, u nějž má participovat 21 her, z toho tři jsou přímo od Sony (Resistance, Genji, NBA 07), jeden od Sony Online Entertainment (Untold Legends: Dark Kingdom) a zbytek tvoří vesměs multiplatformové počiny: Blazing Angels Squadrons of WWII, Call of Duty 3, Fight Night Round 3, The Elder Scrolls IV: Oblivion, F.E.A.R., Full Auto 2: Battlelines, Madden NFL 07, Marvel: Ultimate Alliance, Mobile Suit Gundam: CROSSFIRE, NBA 2K7, Need For Speed Carbon, NHL 2K7, Ridge Racer 7, Sonic the Hedgehog, Tiger Woods PGA Tour 07, Tom Clancy's Rainbow Six Vegas, Tony Hawk's Project 8.

zdroj: 1UP

mart

Nejnovější články