NVIDIA SLI bude - a ne že ne
zdroj: tisková zpráva

NVIDIA SLI bude - a ne že ne

13. 10. 2004 20:20 | Hardware | autor: Redakce Games.cz |

Nedávno jsme přinesli informaci o více než skeptickém pohledu ATI na NVIDIA SLI.

ATI v něm poukazovala na možnou nekompatibilitu, rozdílnost BIOSů na kartách, celkovou nákladnost řešení, možné problémy s reklamacemi a tak dále. Podle posledních informací to však vypadá, že by znovuzrozený nápad používat k vykreslování scény dvě samostatné grafické karty skutečně mohl na NVIDIích fungovat. A to velmi dobře. NVIDIA se vývojem softwarových ovladačů pro SLI řešení zabývá už více než 2,5 roku. Po převzetí zbývajících aktivit 3dfx na sklonku roku 2000 ho sice zavrhla, ale později se k němu opět vrátila. Z toho lze usuzovat, že SLI je velmi komplexní problém, který zabral tisíce hodin vývojářské práce. Ale také, že NVIDIA v toto řešení bezmezně věří. Vždyť od převzetí 3dfx už přišly na trh 4 nové generace GeForce čipů. GeForce 3, GeForce 4, GeForce FX, ale teprve GeForce 6 s novou sběrnicí PCI-Express má SLI skutečně podporovat.

Výsledky prvních herních testů provedené na WHQL certifikovaných ovladačích (snad verze 65.xx) mají být známy po uvedení čipové sady nForce 4 SLI. Dostat certifikaci WHQL asi v tomto případě nebude úplně nejjednodušší, ale je to minimálně velmi dobrý odrazový můstek, protože kdyby něco podobného chtěla přinést na trh ATI, má minimálně 2 roky zpoždění, právě ve vývoji ovladačů. Řada odborníků proto pochybuje, že by ATI šla tímto směrem a že by si chtěla zopakovat několik nepříjemných fiasek s ovladači, které jí v minulosti postihly.

Na druhou stranu není v tak nevýhodné situaci, jak by se mohlo na první pohled zdát. Všechny současné čipy RADEON mohou fungovat paralelně, to znamená dva (a více) na jedné kartě. Je nasnadě, že pokud bude NVIDIA na SLI příliš tlačit nebo s ním zaznamená nějaké úspěchy, přijde ATI s podobnými kartami, jako byla třeba Rage Fury Maxx 128 PRO z konce roku 1999 nebo napodobí některé profesionální karty se 4-mi čipy R9700 a podobně.

zdroj: Inq.

cappy

Nejnovější články