Jak okrást důchodce

21. 5. 2012 – 22:26 | Penze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Jak okrást důchodce
Standardně se důchody valorizují o míru inflace a 1/3 reálného růstu mezd., Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Nemusíte číhat v houští. Nemusíte se ani podloudně vloudit do domku stařečků. Nemusíte vymýšlet složité konstrukce podvodů. Stačí jediné: Slíbit penzistům valorizaci důchodu podle inflace. A legální obírání může začít.

Statistika je kouzelná věda. Stačí ve spotřebním koši nahradit máslo margarínem a míra inflace skokově klesne. Nebo penzistům valorizovat důchod podle inflace měřené indexem spotřebitelských cen a zadotovat pár hektarů pastvin z fondů Evropské unie. Valorizace důchodů zajistí další reálné chudnutí lidí na zaslouženém odpočinku a pastviny jim za pár let přijdou vhod.

Důvod chudnutí penzistů navzdory valorizaci penzí podle inflace tkví v rozdílném spotřebním koši – tedy souborů zboží a služeb, které důchodci konzumují – oproti průměrné domácnosti. A tak zatímco míra inflace podle indexu spotřebitelských cen dosáhla na 1,9 %, penzistům ceny zdražily o 3 %. Od počátku letošního roku dosáhla meziroční míra inflace v průměru na 3,6 %, ale penzistům ve stejném období podražila spotřeba o 5,1 %.

Jak jsou na tom čeští penzisté ve srovnání s okolními zeměmi?

Standardně se důchody valorizují o míru inflace a 1/3 reálného růstu mezd. V letošním roce a ve dvou následujících bude valorizace ještě nižší – jen 1/3 inflace a 1/3 reálného růstu mezd. A o růstu mezd v době recese se nedá příliš uvažovat. Pokud míra inflace vydrží na současné úrovni i po zbytek roku, k čemuž by ale nesmělo dojít k dalšímu zvýšení DPH, klesla by průměrná životní úroveň penzistů o 3,9 %.

Průměrný důchod v březnu tohoto roku činil 10 740 Kč. Pokles životní úrovně penzistů bude srovnatelný se situací, kdy by byl důchod snížen o 419 Kč. Asi tak, jako kdyby důchodce jednou měsíčně přepadl v parku zloděj a obral ho o hotovost v peněžence.

Podobná situace bude následovat další dva roky. Jen s otazníkem nad růstem cenové hladiny (v každém případě penzistům poroste rychleji než v průměru všem) a nad růstem reálných mezd. Po odchodu Řecka z eurozóny by mohla spadnout Evropě ocelová koule z nohy a kola ekonomiky by se mohla opět roztočit k růstu – a tak by se mohli penzisté těšit alespoň z třetinového podílu na růstu reálných mezd.

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články