Korupce je na vrcholu, anonymní akcie tak nebudou anonymní

30. 5. 2012 – 10:47 | Firmy | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Korupce je na vrcholu, anonymní akcie tak nebudou anonymní
Anonymní akcie podle expertů nahrávají korupci, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Aktualizováno12:05 - Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) ve středu uspěl na vládě s návrhem zákona, který má zvýšit průhlednost akciových společnost, uvedla vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM). Akcie na majitele budou podle normy sice dál existovat, stát musí mít ale nově možnost kdykoliv identifikovat jejich vlastníky.

Každá akcie na majitele bude muset být podle návrhu zaknihována u centrálního depozitáře, nebo fyzicky uložená u banky. Všechny akciové společnosti, které by chtěly mít dál akcie na majitele, si budou muset vybrat jednu z těchto variant nebo přistoupit na transformaci svých cenných papírů na akcie na jméno. Ta bude podle ministra Pospíšila ze zákona následovat automaticky k 1. lednu 2014.

Jak zaknihování v centrálním depozitáři, tak fyzické uložení akcie u banky (imobilizace) budou zahrnovat identifikaci vlastníka akcií. "Tato identifikace umožňuje využití pro orgány činné v trestním řízení, jakož i další dozorové a správní orgány, zadavatele veřejných zakázek, poskytovatele dotací a grantů a další subjekty. Převod práva vlastnického k zaknihovaným nebo imobilizovaným akciím je vázán na změnu zápisu vlastníka u centrálního depozitáře či banky," stojí v předkládací zprávě ministerstva.

<%Anketa125%>

"Cílem těchto opatření je umožnit identifikovat akcionáře v jakémkoliv okamžiku. Možnost výběru dává větší prostor akciovým společnostem a dává možnost minimalizovat náklady na transformaci," uvedl ministr Pospíšil.

Smyslem návrhu je podle rezortu spravedlnosti vyloučit možnost existence akcionářských struktur, u kterých není identita akcionářů ze strany státních orgánů ověřena. Od nového zákona si slibuje, že opatření omezí možnost nelegálních výnosů z trestné činnosti.

Současně novinka zavádí také povinnost akcionářů držících listinné akcie na jméno zřídit si pro účely výplaty dividendy účet u banky. Po zavedení úpravy tak bude možné ověřit identifikaci akcionáře, kterou provádí společnost sama, ale také sledovat tok dividend a jiných peněžitých plnění ve prospěch daného akcionáře.

Číslo bankovního účtu bude povinnou náležitostí seznamu akcionářů a akciová společnost bude mít povinnost tyto údaje poskytnout orgánům činným v trestním řízení za stejných podmínek, jako údaje o akcionáři poskytuje centrální depozitář podle zákona o podnikání o kapitálovém trhu.

Kurzy

Kurzovní lístek: 23.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,590 23,770
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články