Situace důchodců je znužívána v předvolebním boji říká socioložka

29. 4. 2010 – 11:48 | Politika | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Situace důchodců je znužívána v předvolebním boji říká socioložka
To zbytečně vyvolává averzi mezi mladými, Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Socioložka Jiřina Šiklová se domnívá, že problematiku důchodců je třeba řešit a ne ji využívat v předvolebním boji.

To zbytečně vyvolává averzi mezi mladými, řekla ve čtvrtek v rámci diskusního fóra k Evropskému dnu solidarity mezi generacemi.

Zmocněnec pro lidská práva Michael Kocáb uspořádal v rámci Evropského dne solidarity mezi generacemi diskusní fórum na téma "Fenomén facebook," kterého se zúčastnila skupina odborníků a studenti pražských středních škol. "Doufám, že dnes najdeme cestu k vzájemnému poznání a úctě," řekl s tím, že vyřešit otázku mezigeneračních vztahů nelze za jedno dopoledne.

V diskusi vystoupila i socioložka Jiřina Šiklová. Ta upozornila na narůstající averzi a nevraživost vůči starým lidem. "Předvolební sliby typu 'přidáme vám', 'dáme vám třináctý důchod', vyvolává zbytečně ageismus (negativní přístup ke starým lidem a jejich diskriminaci) a pocit mladých, že je stáří ohrožuje," řekla. Zároveň zkritizovala spot Marthy Issové a Jiřího Mádla, který je podle ní nevkusný a vyvolává averzi. "Připravili jsme druhý spot, kde jsme říkali, že staří takoví nejsou," připomněla klip Strany zelených, ve kterém účinkuje.

 

<%Anketa124%>

 

"Nestřádali jsme tehdy, když to bylo možné. A dneska peníze chybí," komentovala Šiklová současnou ekonomickou situaci. Myslí si, že na začátku 21. století byl v zemi ekonomický nadbytek, z kterého se mohlo šetřit, dnes to podle ní není možné. "Nechceme staré lidi uklidit, ale začlenit do společnosti," uzavřela s tím, že senioři nejsou žádní chudáci a za pár let budou tvořit třetinu společnosti.

Evropský den solidarity mezi generacemi byl poprvé vyhlášen 29. 4. 2008 během slovinského předsednictví v EU a přijat Evropskou komisí. Den solidarity upozorňuje na situaci seniorů a řeší mezigenerační vztahy.

-(Mediafax)-

Kam dál?

- Důchodců je v Česku už téměř 2,8 milionu. Průměrný věk: 68 let

- Průměrný důchod je 10033Kč. Muži mají o dva tisíce víc než ženy

 

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články