Škodovka loni prodala nejvíce vozů v historii, v žebříčku výrobců aut jsme klesli

6. 1. 2011 – 19:14 | Firmy | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Škodovka loni prodala nejvíce vozů v historii, v žebříčku výrobců aut jsme klesli
Česko sestoupilo z 12. na 14. místo v žebříčku největších výrobců aut na světě, Foto: Škoda auto | zdroj: NašePeníze.cz

Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto prodala v loňském roce nejvíce vozů ve své historii. Automobilka o tom informovala ve čtvrtek s tím, že za rok 2010 prodala celkem 762 600 vozů, což představuje meziroční růst o 11,5 procenta.

Automobilka tak zároveň poprvé překonala úroveň tři čtvrtě milionu prodaných vozů za rok.

V roce 2010 se podle Sdružení dovozců automobilů (SDA) celkem v České republice prodalo celkem 169 236 nových osobních automobilů, to je o 4,69 procenta více než v roce 2009. Prodej nových osobních vozů stoupl o 7577 automobilů. Podíl firemních vozidel činí 56,52 procenta, soukromých 40,75 procenta, ostatních 2,73 procenta.

Nejvíce nových vozů se přitom v ČR prodalo v červnu. Ke konci tohoto měsíce totiž skončila možnost zkráceného odpisu nových vozů.

 

Škoda auto triumfovala

 

„Škoda podala v roce 2010 vynikající výkon. Náš prodej podstatně vzrostl téměř na všech trzích, zvýšily se i naše tržní podíly. Na nejdůležitějších růstových trzích jsme zaznamenali dokonce zvýšení o více než 40 procent,“ prohlásil předseda představenstva Škody Auto Winfried Vahland.

„V rámci Růstové strategie Škoda v příštích letech přeřadíme ještě na vyšší rychlost. Do roku 2018 chceme naše celosvětové prodeje minimálně zdvojnásobit. Za tímto účelem paletu modelů značky Škoda ještě podstatně rozšíříme a posílíme naše aktivity na mezinárodních trzích,“ dodal šéf automobilky.

 

TIP:

- Jaké ojeté auto se loni prodávalo nejlépe? Škoda fabia

- Škoda auto přišla o zakázky, nebude vyrábět malé motory pro vozy z koncernu VW

 

Česko sestoupilo z 12. na 14. místo v žebříčku největších výrobců aut na světě

 

Podle kvalifikovaných odhadů se v ČR loni poprvé v historii vyrobil více než jeden milion aut. I když to bylo více než v roce předcházejícím, před Česko postoupily Mexiko a Rusko, vyplývá ze čtvrteční zprávy Sdružení automobilového průmyslu (SAP).

Podle odhadů z loňského září se za celý minulý rok v České republice vyrobil jeden milion a 39 tisíc aut. V rámci Evropy tak byla ČR v roce 2010 šestým největším výrobcem. V roce předcházejícím obsadila páté místo, když produkce aut v Česku dosahovala 967 760 vozů. Loni před ČR postoupilo Rusko. SAP, které zprávu vydalo, se odvolává na údaje Mezinárodní organizace výrobců automobilů (OICA), které je členem.

V celém světě se loni vyrobilo pravděpodobně 62,15 milionu aut, o 28,67 procenta méně než v roce 2009. Největším světovým výrobcem byly Čína (11,43 milionu aut), Japonsko (8,2 milionu aut) a Německo (5,32 milionu aut).

"Není překvapivé, že jedničkou na světovém trhu je v objemu výroby i prodeje osobních aut Čína. Ta bude svůj náskok dále zvyšovat, a to i přesto, že domácí poptávka už neroste tak velkým tempem jako v předchozích letech. Svou pozici pravděpodobně dlouhodobě udrží i Japonsko a Německo. Na dalších místech však v následujících letech očekáváme značné změny," komentoval statistiku výroby aut ve světě Jan Linhart, partner poradenské a účetní společnosti KPMG Česká republika. "Svou pozici by v následujících letech měly posilovat zejména rozvíjející se ekonomiky. Hlavní část růstu produkce tak bude i na dalších zemích skupiny BRIC, tedy Brazílii, Indii a Rusku," dodal. Linhart však zároveň upozornil na riziko nadbytečných výrobních kapacit, které by v těchto zemích mohly vzniknout, pokud výrobci správně neodhadnou poptávku. "Dosud spíše platilo, že výrobci nestíhali budovat nové výrobní závody. To se nyní pozvolna začíná měnit," řekl Linhart.

V rámci Evropy se za Německem loni umístily Španělsko, Francie, Velká Británie a Rusko. ČR na šestém místě uzavírá řadu zemí s produkcí nad jeden milion vozů ročně. V přepočtu na obyvatele byla ČR v Evropě zřejmě druhá za Slovinskem a před Slovenskem.

"Aby Česká republika obsadila v tomto hodnocení první místo, muselo by být v ČR vyrobeno přibližně 1 075 000 osobních automobilů. Tato hranice však podle dosud známých výsledků za rok 2010 zřejmě nebude dosažena," uvedl Antonín Šípek, ředitel sekretariátu SAP. Podotkl rovněž, že čísla u některých zemí jsou vzhledem k vývoji na trhu možná "příliš optimistická".

"V příštím roce má Česká republika šanci stát se v tomto srovnání světovou jedničkou. České automobilky totiž v roce 2010 nedosáhly na strop svých kapacit a mají určitý prostor pro růst produkce. Ten bude samozřejmě závislý i na poptávce zákazníků," poznamenal k tomu Jan Linhart z KPMG.

Definitivní údaje o výrobě vozidel budou známy 20. ledna.

-MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články